Šta se dešava kada kuvate jaje

Nauka objašnjava...

Sigurni smo da u toku nedelje nekoliko puta prokuvate jaja, ali da li ste se zapitali šta se sa jajetom dešava pa iz vodenastog stanja prelazi u čvrstu i veoma ukusnu namirnicu. Jaje se satoji iz dve komponente, belanceta i žumanceta.  Kada se jaje zagreva dolazi do procesa koji se zove denutracija.

Na 60 stepeni celzijusove skale, belance počinje da beli i što se više zagreva, ono postaje želinaste prirode. Ključala voda zagreva jaja spolja ka unutra, pa je to razlog zbog kojeg možete dobiti jaja sa čvrstim belancem, ali tečnim žumancem.

Kada žumance dostigne temepraturu od 75 celzijusa,ono postaje tvrdo i dobija bledo žutu boju. Kada je dobro skuvano, počinje da se mrvi. Ako nastavite da kuvate jaje više nego što treba, dolazi do oslobađanja hidrogen sulfida što dovodi do pojave neprijatnog mirisa. Prekuvana jaja imaju zeleni prsten oko žukmanca.

Na slici se nalaze jaja koja su ubačena u isto vreme u ključalu vodu, ali izvađena u različito vreme. Ovako ćete najbolje videti koliko sekundi, odnosno minuta je dovoljno da skuva jaje na vaš omiljen način.

 

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group