Kako naš organizam reaguje na ljuto

Jedan čovek iz Južne Karoline uzgoijo je najljuću čili papričicu na svetu koja nosi ime „kosač iz Karoline“...

Ovo je zvanično najljuća papričica na svetu, a dobijena je ukrštanjem duh čilija, druge po ljutini i vrhunske meksičke sorte habanero. Nova sorta poseduje jedinicu od neverovatnih 1,6 miliona sovila i radi poređenja vredi napomenuti da halapenjo poseduje 5.000, habanero 200.000, dok duh čili dostiže jedan milion skovila.

Mnogobrojni snimci hrabrih ljudi koji su probali ovu ili bilo koju drugu čili papričicu otrkivaju nam različite reakcije, koje iako deluju krajnje uzemirujuće, ipak nisu opasne po život, ali moramo napomenuti da se nekoliko slučajeva zaista završilo sa ozbiljnijim posledicama.

Nedavno su dva čoveka iz Turske doživela srčani udar zbog konzumiranja koncentrovane kajen paprike koja se nalazi u pilulama za mršavljenje. Nedavno je jedan tridesetčetvorogodišnji čovek iz Njujorka dobio hroničnu migrenu zbog kosača iz Karoline, tokom takmičenja u proždiranju čili papričica.

Lekari su utvrdili da ove jake glavobolje izazivaju sužavanja arterija i kapilara u mozgu, za koje su zadužene čili paprike, a ovakve nus pojave dolaze kao znakovi stanja pred izliv krvi na ganglije ili moždani udar.

„Kada jedete ljutu papričicu, vaše telo ne reaguje na ukus već na bol“, potvrdio je profesor fiziologije na Univerzitetu u San Francisu. Kapsicin je sastojak koji čini da svaka čili papričica bude toliko ljuta, a on se vezuje za naše receptore toplote u našim nervima i receptorima zaduženim za bol, smeštenim u čitavom organizmu, varajući naš mozak kako bi pomislio da odrđeni delovi tela gore, bukvalno.

Da zaključimo, svi lekari i stručnjaci slažu se da ako konzumiramo ljuto u normalnoj količini, ništa loše ne bi trebalo da nam se dogodi, ali za svakoga ko voli da preteruje, najbolje bi bilo da pored sebe ima bokal punomasnih mlečnih proizvoda i ne zaboravi nikada, da vodom ljuto ne sme gasiti.

Kapsicin se razlaže u masnoćama, stoga mleko ili mlečni proizvodi, kao što je jogurt, potpomažu apsorbovanju ove hemikalije i dovode do smirivanja gorućeg osećaja. Valjanje i pokrivanje mokrim ćebadima takođe ne pomaže.

N.Đ.

Izvor: Tonic

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group