Prednosti i mane suvih kajsija

Suvi plodovi su vrlo popularni, a suve kajsije su jedne od najpopularnijih...

U kajsijama, kao i u drugim namirnicama koje imaju žutu i narandžastu nijansu (šargarepe, narandže, mandarine) nalazi se obilje karotena koji pomaže u oćuvanje vaše kože, kose i vašeg vida. U suvim kajsijama se takođe nalazi i Vitamin A, koji deluje kao jak antioksidant i koji eliminiše toksine iz vašeg tela. Pored Vitamina A i karotena u kajsijama se nalaze i kalcijum, magnezijum, selen i vitamini B grupe.

Dakle, kao što možete videt, suve kajsije su vrlo korisne i zdrave i čine da naše telo bude zdravije i jače.

 Međutim, postoji nešto što čini da suve kajsije budu štetne po naše telo, a to je E 220 sastojak, odnosno sumpor oksid koji se koristi kako bi se suvim kajsijama zadržala boja. Oni koji imaju astmu treba da izbegavaju suve kajsije jer oksid sumpor može izazvati sušenje disajnih puteva. Zbog toga je vrlo važno da birate kajsije koje u svom sastavu ne sadrže ovo jedinjenje.

Takođe, pošto sadrže više šećera od običnih kajsija, suve kajsije mogu štetno uticati i na metabolizam, a pogotovu mogu škoditi ljudima koji imaju problema sa šećerom. Zato je vrlo važno da zapamtite da suvo voće smete jesti samo u malim količinama. Ako preterujete i ako suvo voće konzumirate svakodnevno, možete imati zdravstvenih problema.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group