Prednosti ribljeg mesa

U odnosu na sve druge vrste mesa životinjskog porekla, riblje meso zauzima posebno mesto na lestvici preporučljivih namiranica u ishrani savremenog čoveka...

Naime, iako se nutricionisti mahom slažu u tome da riblje meso treba da se nađe na našem meniju minimum 3 puta u toku jedne nedelje, ili barem jednom, morate biti svesni toga da pojedine vrste ribe, kao i načini njihove pripreme mogu biti opasni po Vaše zdravlje.

Prvenstveno zbog činjenice da je savršen izvor belančevina, brojnih vitamina, minerala i masnih kiselina, riba je veoma često izbor osoba koje se bave sporskim aktivnostima kao i svih onih koji vode računa o tome šta jedu. Pored toga, riblje meso je prepuno kalijuma, natrijuma, kalcijuma, gvožđa, fosfora, sumpora, magnezijuma, cinka, kobalta, mangana, broma, fluora i bakra, što ljudski organizam koristi kao gradivne materije i zaštitu od brojnih bolesti i infekcija. Povrh svega toga – riba je vrlo dragocen izvor joda, što je čini veoma preporučljivo na meniju.

Za razliku od drugog mesa životinjskog porekla, riba je mnogo lakše svarljiva, te ne stvara osećaj težine u stomaku i organizam čini snažnijim i izdržljivijim. Obiluje vitaminima A, B, D i E, a u ljudskom organizmu ne stvara preveliku količinu mokraćne kiseline, čine se podpomaže varenje i samim tim ne truje organizam pojedinca.

Poznato je da riblje meso štiti srce i krvne sudove.

Poslednjih godina, najviše se priča o omega 3 masnim kiselinama, koje se nalaze u ribljem mesu a zaslužne su za optimalan rad srca i krvih sudova. Na konto toga, riblje meso služi i kao efikasna prevencija infarktu i moždanom udaru. Takođe, visoko preporučljivo riblje ulje, zaduženo je za povećavanje dobrog a smanjenje lošeg holesterola u krvi, što ljudsko telo čini vitalnim i zdravim.

Riblje meso je zaslužno za zdravlje Vaših kostiju.

Brojna istraživanja su pokazala da osobe starijeg doba, koje u svoju ishranu češće uvrštavaju ribu, nego druge vrste mesa, imaju znatno bolju gustinu kostiju i manje šanse da pate od osteoporoze. Različita kombinacija ulja koja se nalazi u mesu ribe, a naročito omega 3 masnih kiselina, zaslužna je za ovaj fenomen.

Služi kao dobra prevencija raka.

Ukoliko redovno konzumirate ribu, znatno ćete sniziti procenat mogućnosti da dobijete rak debelog creva ili rektuma. Isto tako, unos ribe u organizam doprinosti tome da se uspešno izbegne stvaranje malignih oboljenja na reproduktivnim organima i omogući začeće na većem nivou.  Sa druge strane, treba obratiti pažnju na pripremu ribe, jer naime, ukoliko se radi o prženoj ribi na visokim temperaturama ili na roštilju, blagotvorno dejstvo iste se poništava i dolazi do stvaranja kancerogenih materija. Poželjno je dakle da konzumirate kuvanu ribu, koliko god ste u mogućnosti.

Riblje meso efikasno sprečava hiperaktivnost.

Poremećaji pažnje i hiperaktivnost, koji se sve češće javljaju kod dece, mogu u znatnoj meri biti izbegnuti, ukoliko majke za vreme trudnoće redovno konzumiraju ribu (najmanje 2 puta nedeljno, a preporučljivo je i češće). S druge strane morate obratiti pažnju na to koju vrstu ribe jedete, jer sitnije vrste iste sadrže u sebi manje žive koja se smatra uzrokom pomenutih problema.

K.Č.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group