U današnje vreme, odnosno proteklih nekoliko godina, kultura ispijanja koktela okrenula se dekorisanim i komplikovnaim kreacijama...
Miksologija, ručno pravljeni kokteli, kockice leda u obliku svete, dašak organskih, etički uzgojenih i prikupljenih goji boica i drugi sastojci – to je popularan način pravljenja koktela, koji na neki način prkosi onoj tradicionalnoj kulturi uživanja i opuštanja. Za sve ovo potrebno je previše truda, a da budemo iskreni, ne vredi toliko.
Ipak, postoji drugi, bolji način izrade ove akcije. Upotrebom nekoliko jednostavnih, kvalitetnih i osnovnih sastojaka, možete napraviti veliki broj izvrsnih pića. Predstavljamo vam recepte za klasične koktele, koje bi svaki muškarac trebalo da zna da napravi, a koji će mu dobro doći kada bude imao goste koje želi da impresionira.
Negroni
- 30 ml London Dry Džina – veoma je važno da proporcije pića budu ovakve kakve su predstavljene
- 30 ml Campari
- 30 ml slatkog Vermuta
Pomešajte sve sastojke u šejkeru, a potom dodajte let, promešajte i procedite u času koja je napunjena svežim ledom. Za dekoraciju koristite koru pomorandže ili limuna, a možete iscediti voće oko oboda čaše zarad boljeg ukusa.
Manhattan
- 60 ml Straight Rye viskija ili burbona
- 30 ml slatkog Vermuta
- Malo Angostura gorkog začina
Iako vam deluje da nikako ne možete zabrljati pripremu ovog koktela, dešava se. Vežbajte dok ne dostignete savršenstvo. Sipajte sve sastojke u šejker, dodajte led, promešajte i procedite u ohlađenu čašu. Dekorišite višnjom ili limunom.
Daiquiri
- 40 ml belog ruma
- 20 ml sirupa
- 20 ml svežeg soka od limete
Ovaj koktel je otišao u zaborav, a vreme je da se vrati nazad. Sipajte sve sastojke u šejker, dodajte led, promešajte i procedite u malu čašu.
Pisco Sour
- 60 ml Pisco brendija
- 30 ml svežeg soka od limete
- 30 ml sirupa
- 1 belance
- Malo Angostura gorkog začina
Sve sastojke sem gorkog likera stavite u šejker i prvo ih suvo izmešajte, odnosno bez leda, kako bi razbili belance i pomešali ga sa drugim sastojcima. Potom dodajte led, dobro promešajte i sipajte u malu čašu. Ukoliko se na cediljki uhvati pena, kašičicom je sipajte preko pića, i dodajte malo gorkog začina.
Sidecar
- 40 ml konjaka
- 20 ml Cointreau
- 20 ml svežeg soka od limete
- Granulirani šećer za obod čaše
Kombinujte sve sastojke u šejkeru, osim šećera. Dobro promešajte i procedite u čašu sa pošećerenim obodom, bez leda ili preko drobljenog leda. Dekorišite korom pomorandže.
Old Fashioned
- 60 ml burbona ili konjaka
- Kocka šećera
- Malo Angostura gorkog začina
- Kora limuna
Ovo bi trebalo da bude prvo piće koje naučite da pripremate savršeno. Stavite kocku šećera na dno čaše, zatim dodajte gorki začin i drobite dok se ne istopi. Dodajte veliku kocku leda i burbon, pa lagano promešajte. Po želji dodajte mineralnu vodu.
Mint Julep
- 70 ml Kentaki burbona
- 3 – 5 listića nane
U čašu stavite listiće nane, sirup i kašičicu vode. Promešajte veoma lagano, a potom dodajte deo burbona i drobljeni led. Promešajte dobro, a potom dodajte još leda i ostatak burbona. Promešajte još jednom i dekorišite nanom, a možete dodati i još malo leda. Poslužite sa slamkom.
Mojito
- 40 ml belog ruma
- 20 ml svežeg soka od limete
- 20 ml sirupa
- Listići nane
Ključni element za pripremu savršenog mojita su sveži sastojci. U šejker stavite listiće nane i sirup, i lagano pomešajte, pa potom dodajte rum, sok od limete i led i dobro promešajte. Sipajte u čašu sa svežim drobljenim ledom, a potom dodajte mineralnu vodu i listove nane.
D.Ć.