Klasični kokteli koje svaki muškarac treba da zna

U današnje vreme, odnosno proteklih nekoliko godina, kultura ispijanja koktela okrenula se dekorisanim i komplikovnaim kreacijama...

Miksologija, ručno pravljeni kokteli, kockice leda u obliku svete, dašak organskih, etički uzgojenih i prikupljenih goji boica i drugi sastojci – to je popularan način pravljenja koktela, koji na neki način prkosi onoj tradicionalnoj kulturi uživanja i opuštanja. Za sve ovo potrebno je previše truda, a da budemo iskreni, ne vredi toliko.

Ipak, postoji drugi, bolji način izrade ove akcije. Upotrebom nekoliko jednostavnih, kvalitetnih i osnovnih sastojaka, možete napraviti veliki broj izvrsnih pića. Predstavljamo vam recepte za klasične koktele, koje bi svaki muškarac trebalo da zna da napravi, a koji će mu dobro doći kada bude imao goste koje želi da impresionira.

Negroni
  • 30 ml London Dry Džina – veoma je važno da proporcije pića budu ovakve kakve su predstavljene
  • 30 ml Campari
  • 30 ml slatkog Vermuta
     

Pomešajte sve sastojke u šejkeru, a potom dodajte let, promešajte i procedite u času koja je napunjena svežim ledom. Za dekoraciju koristite koru pomorandže ili limuna, a možete iscediti voće oko oboda čaše zarad boljeg ukusa.

Manhattan
  • 60 ml Straight Rye viskija ili burbona
  • 30 ml slatkog Vermuta
  • Malo Angostura gorkog začina
     

Iako vam deluje da nikako ne možete zabrljati pripremu ovog koktela, dešava se. Vežbajte dok ne dostignete savršenstvo. Sipajte sve sastojke u šejker, dodajte led, promešajte i procedite u ohlađenu čašu. Dekorišite višnjom ili limunom.

Daiquiri
  • 40 ml belog ruma
  • 20 ml sirupa
  • 20 ml svežeg soka od limete
     

Ovaj koktel je otišao u zaborav, a vreme je da se vrati nazad. Sipajte sve sastojke u šejker, dodajte led, promešajte i procedite u malu čašu.

Pisco Sour
  • 60 ml Pisco brendija
  • 30 ml svežeg soka od limete
  • 30 ml sirupa
  • 1 belance
  • Malo Angostura gorkog začina
     

Sve sastojke sem gorkog likera stavite u šejker i prvo ih suvo izmešajte, odnosno bez leda, kako bi razbili belance i pomešali ga sa drugim sastojcima. Potom dodajte led, dobro promešajte i sipajte u malu čašu. Ukoliko se na cediljki uhvati pena, kašičicom je sipajte preko pića, i dodajte malo gorkog začina.

Sidecar
  • 40 ml konjaka
  • 20 ml Cointreau
  • 20 ml svežeg soka od limete
  • Granulirani šećer za obod čaše
     

Kombinujte sve sastojke u šejkeru, osim šećera. Dobro promešajte i procedite u čašu sa pošećerenim obodom, bez leda ili preko drobljenog leda. Dekorišite korom pomorandže.

Old Fashioned
  • 60 ml burbona ili konjaka
  • Kocka šećera
  • Malo Angostura gorkog začina
  • Kora limuna
     

Ovo bi trebalo da bude prvo piće koje naučite da pripremate savršeno. Stavite kocku šećera na dno čaše, zatim dodajte gorki začin i drobite dok se ne istopi. Dodajte veliku kocku leda i burbon, pa lagano promešajte. Po želji dodajte mineralnu vodu.

Mint Julep
  • 70 ml Kentaki burbona
  • 3 – 5 listića nane
     

U čašu stavite listiće nane, sirup i kašičicu vode. Promešajte veoma lagano, a potom dodajte deo burbona i drobljeni led. Promešajte dobro, a potom dodajte još leda i ostatak burbona. Promešajte još jednom i dekorišite nanom, a možete dodati i još malo leda. Poslužite sa slamkom.

Mojito
  • 40 ml belog ruma
  • 20 ml svežeg soka od limete
  • 20 ml sirupa
  • Listići nane
     

Ključni element za pripremu savršenog mojita su sveži sastojci. U šejker stavite listiće nane i sirup, i lagano pomešajte, pa potom dodajte rum, sok od limete i led i dobro promešajte. Sipajte u čašu sa svežim drobljenim ledom, a potom dodajte mineralnu vodu i listove nane.

D.Ć.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group