Ukusi Francuske u restoranu "Dva jelena"

„Dva jelena“, jedan od najstarijih i najposećenijih restorana u Beogradu, najveći je à la carte restoran na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Već više od 100 godina se nalazi u Skadarliji, boemskom srcu našeg grada, poznatom i kao beogradski Monmartr. Onda i ne čudi što je ovaj restoran učestvovao u projektu Ukusi Francuske/Goût de France, koji je održan po drugi put u našoj prestonici, kao i širom sveta…

Restoran je osnovan davne 1832. i ubrzo je postao simbol tradicionalne srpske kuhinje. Jelovnike po kojima je restoran nadaleko poznat kreirao je čuveni kuvar Žarko Dačić 1921. i 1928. godine. Posebno mesto na meniju zauzela su jela od divljači, po kojima je restoran i dobio ime, a ubrzo se po gradu pročula priča o lepoti kafane i kvalitetu hrane koja se u njoj priprema. Nije prošlo mnogo, a restoran je postao stecište mnogih uglednih i znamenitih ljudi, jer su se tu okupljale zanatlije, glumci, pesnici, slikari, pripovedači, muzičari, putujuće grupe glumaca i drugi dobronamernici, zaljubljenici u lepu muziku, dobru kapljicu, šalu i veselje.

Ne bi trebalo zaboraviti da su ovo mesto proslavili i slavni gosti, veliki umetnici i velikani naše kulture koji su tu redovno dolazili i zbog kojih je ovaj restoran postao poznat širom sveta. Gosti restorana bili su i strani državni predstavnici, umetnici i nebrojeno mnogo turista sa svih strana sveta, a i mnoge legende su bile česti gosti: Đura Jakšić, Žanka Stokić, Laza Kostić, Milovan Glišić, Tito ili Margaret Tačer, a poslednjih godina Pirs Brosnan, Žerar Depardje, tim Džejmija Olivera, Dino Merlin ili glumačka ekipa filma Montevideo.

Tradicija spremanja dobre hrane je održana do dana današnjeg, a ovaj poznati restoran prati svetske trendove u kulinarstvu, pa se tako priključio projektu Ukusi Francuske/ Goût de France,  koji je održan 21. marta širom planete, kada je ukupno 1500 restorana iz 150 zemalja, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudilo svojim gostima za večeru više od 1000 menija u čast francuske gastronomije. Goût de France (Ukusi Francuske) se organizuje na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara, Alena Dikasa (Alain Ducasse) i Ministarstva za spoljne poslove i međunarodni razvoj. Promovišući ovaj projekat, Loran Fabijus, tadašnji ministar inostranih poslova Francuske, podsetio je na činjenicu da je Francuska gastronomija ušla na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine.

Međutim, gastronomska fešta Goût de France (Gu de Frans) – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu. Naprotiv, svaki majstor kulinarstva imao je priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju. Meni je morao da bude inspirisan francuskom kuhinjom. Dakle, svaki kuvar koji je želeo da se priključi akciji osmislio je svoj meni à la française, držeći se tradicionalnog francuskog okvira: aperitiv sa kanapeima, predjelo, jedno ili dva glavna jela, francuski sirevi, dezert (ili dva dezerta ukoliko ne mogu da se ponude kvalitetni sirevi), francuska vina i šampanjac; kroz ponuđeni meni svaki šef imao je punu slobodu da istakne sopstvenu kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine.

Restorani, ali i bistroi i kafane iz celog sveta samostalno su se prijavljivali organizacionom odboru online, priloživši uz prijavu i predlog svog menija. Međunarodni kulinarski žiri, sastavljen od najvećih svetskih imena, potom je napravio selekciju i odabrao restorane koji su ušli u spisak zvaničnih, brendiranih gastronomskih tačaka koje su učestvovale u ovom jedinstvenom, globalnom projektu.

Moramo priznati da je restoran “Dva Jelena” bio na visini zadatka. Šef kuhinje Miloš Vuković i njegov tim ponudili su svojim gostima vrhunske specijalitete. Bilo je to pravo zadovoljstvo za nepce i oči u kojima su svi gosti, uključujući i ambasadorku Francuske u Srbiji, Kristin Moro sa suprugom, uživali do kasno u noć uz zvuke tamburica.

Čitave večeri ređali su se specijaliteti od divljači, pa smo tako bili u prilici da probamo delikates paštetu od srnetine, ili paštetu od zeca, pečene prepelice, uživali smo u čuvenim francuskim sirevima, a za sam kraj majstori kuhinje su nas “matirali” čuvenim dezertom – kruške u vinu. Malo je reći da se radi o neponovljivom iskustvu za istinske hedoniste. Još uvek osećamo mirise cimeta, zvezdastog anisa i opojnog karanfilića sa ukusom krušaka koje su se topile pod nepcima. Bila je to neponovljiva alhemija ukusa, boja i mirisa, spoj srpske tradicije i francuske prefinjenosti.

Francuska ambasada u Srbiji i Francuski institut u Srbiji pomogli su restoranima i u prevodu menija i promociji događaja. Svi učesnici su odlučili da se 5% prihoda restorana od te večeri uplati u humanitarne svrhe Crvenom krstu Srbije. Treba svakako pohvaliti velikodušan i human gest.

Ukoliko planirate odlazak u restoran, preporučujemo vam “Dva Jelena” kao nezaobilaznu gastronomsku destinaciju! Bon appétit!

 

 

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group