Gotovo da je nemoguće reći kada je Italija lepša, da li s proleća, jeseni, u zimskom ili letnjem periodu...
Njene čari nemoguće je obuhvatiti jednom rečenicom. Međutim ima nešto čarobno u njenim jesenjim danima, što jednostavno morate osetiti na svojoj koži. Iako jesen nije baš omiljeno godišnje doba većini ljudi, postoji neštu neobično privlačno u toj jesenoj Italiji, što privlači posetioce iz celog sveta, ostavlja snažan utisak na iste i čini da joj se uvek iznova vraćaju.
Na jednom mestu vas očekuje izobiljne najukusnije hrane i brojni festivali u čast iste, jer je poznato da su italijani veliki gurmani, zatim predivno vreme koje ni malo ne nalikuje na maglovita jutra i kišne dane svojstvene jeseni, uz svakako predivne pejzaže koji se prostiru u nedogled. Sve veći broj turističkih agencija svoje ponude ka Italiji udvostručuje u jesenjem periodu dajući na taj način svima onima, koji do sada nisu, priliku da iskuse neverovatnu promenu i sakupe uspomene vredne pamćenja.
Festivali hrane – Sagre – prvi su na listi događaja koje ne smete propustiti. Ovi festivali su naime osmišljeni kako bi se ljudi što bolje upoznali sa tradicionalnom italijanskom kuhinjom, njenim običajima i kulturom, te kako bi uživali u njenoj šarenolikosti. Na istima možete probati sve od tartufa i bundeve do palente, kestenja, svinjskog mesa, pečuraka, zatim vina, kobasica, pirinča i krompira.
Namirnice kojih ima samo s jeseni – Ako ste ljubitelji dobre hrane uživaćete u celokupnoj ponudi Italije u jesenjem periodu jer svaka njena regija ima različite vrste voća i povrća koje rastu i privlače pažnju posetilaca. Pored specijaliteta od jabuka, bundeva, pečuraka i kestenja, ono što će vas posebno oduševiti jesu dva svestki poznata sajma čokolade. Eurochololate u Peruđi očekuje vas u oktobru, dok se u Torinu sajam čokolade Cioccolato doživljava poput državnog praznika.
Groždje i njegovi produkti – Ukoliko volite vina, Italija s jeseni je pravo mesto za vas. Vreme žetve i berbe grožđa, te pravljenja vina, jerdnostavno će vas oduševiti. Iako možda nećete moći da učestvujete u samom procesu, svakako će vam vaši domaćini dozvoliti degustaciju. Cela Toksana je prekrivena bogatim vinogradima, a mnoga od najkvalitetnijih vina dolaze upravo iz ovog podneblja.
Masline i maslinovo ulje – o čijem kvalitetu je isuvišno govoriti. Ova famozna biljka raste širom Italije i maslinjaci koji se prostiru u nedogled će vas jednostavno zadiviti. Moći ćete da uživate u desetinama različitih vrsta maslinki, kao i u extra virgine olive oil-u odnosno hladno cedjenom maslinovom ulju, koje svim jelima daje poseban šmek.
Predivni pejzaži su sledeći na listi – Pregršt žutih i smeđih tonova isprepletanih na poljima, opustiće vaše misli i ispuniti vas romantičnim osećanjima. Italijanski gradovi polako ali sigurno poprimaju svoju prepoznatljivu zlatno – bakarnu boju, koja duge šetnje po istima čini vrednim svakog koraka. Takođe nacionalni parkovi Italije – Stelvio i Pollino su nešto što ne smete preskočiti!
Č.K.