Lifestyle - Saveti

Kada treba da stavljamo letnje gume

Iako po zakonu zimske gume treba da budu na vozilima do 1. aprila, to samo važi ako su zimski uslovi na putu...

Od 1. novembra pa sve do 1. aprila, vozači su u zakonskoj obavezi da na svojim vozilima poseduju zimske pneumatike, ako se na putu nalaze zimski uslovi, odnosno sneg, mraz, poledica i led. Međutim često se dešava da nam proleće rano stigne, naročito u martovskim danima, pa se zato mnogi pitaju kada je pravo vreme za promenu guma i kada je sigurno stavljati letnje pneumatike.

Ono što morate pratiti jeste temperatura. Zimski pneumatici najbolje se ponašaju na temepraturama ispod 12 stepeni celzijusa. Pošto su zimske gume mekše, one se blago stvrdnjavaju na niskim temepraturama, što ih čini pogodnijim za vožnju. Međutim kada su temperature preko 12 stepeni, onda zimske gume postaju previše mekane, i samim tim se brže troše, ali pružaju i nesigurnu i nestabilnu vožnju.

Dakle, čim dođe vremenski period u kojem u toku dana temperatura veći deo dana drži temperaturu veću od 12 stepeni, tada je vreme za promenu guma. Naravno, ako se u jutarnjim ili večernjim časovima javlja mraz, onda je potrebno da sačekate još malo do te promene, jer se u takvim slučajevima letnje gume neće pokazati dobro.

Foto:Forbes

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group