Beograd ovacijama dočekao vladarke Evrope!

Posle istorijskog uspeha, prve zlatne medalje za Srbiju u istoriji evropskih šampiona za košarkašice, našoj nacionalnoj selekciji priređen je spektakularan doček…

Oko 20.30 one su i izašle pred više od 20.000 ljudi, koji su ih dočekali skandiranjem, pesmama, zastavama ali i pirotehnikom. Uz kratke rečenice izgovorene od srca, "Marinine kraljice" su pozdravile navijače, otpevale sa njima svoju omiljenu pesmu, a onda i izvele sada već čuveni ples, kojim su i u Budimpešti, odmah posle finala, proslavile istorijsku titulu.

Izabranice Marine Maljković koje su u nedelju šokirale "stari kontinent", a oduševile Srbiju pobedom u finalu nad favorizovanom Francuskom (76:68), u ponedeljak su oko podneva krenule iz Mađarske da pozdrave sve one koje su obradovale zlatnm medaljom.

Dok se njihov dolazak očekivao u glavnom gradu Srbije, pred balkonom starog dvora počeo je da se okuplja, uglavnom mlađi svet. Otvoreni autobus sa kraljicama evropske košarke čekao ih je u popodnevnim satima kod pumpe "Zmaj" pored Kombank arene, odakle su one kasnije preko Brankovog mosta došle do Skupštine grada. Ipak, mnogo pre njihovog dolaska iz Mađarske, blizu autobusa, oko 18.30, okupljao se narod, baš kao i na mestu dočeka.

Srpskih trobojki je bilo na desetine, širom Beograda, a oko 19:40 u njega su ušle i nove vladarke "starog kontinenta". One su se pojavile sa peharom, ali i krunama koje im je već posle polufinala poklonio predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas. Ispred Skupštine grada, broj onih koji su došli da pozdrave šampionke Evrope, uvećavao se  iz minuta u minut. Sa razglasa se, u iščekivanju Marine Maljković i njene ekipe, čulo i "Hoću samo tebe, za tebe samo znam", a brojni tinejdžeri, koji su stigli sa srpskim zastavama, majicama, dresovima, kapama i šajkačama, provodili su se bez incidenata. Neretko bi njihovu razdraganu pesmu prekinulo i skandiranje "Ko ne skače, taj je šiptar", što je bila jedina stvar koja je odudarala od svečane atmosfere.

Oko 19:50, počela je i vožnja naših košarkašica u otvorenom autobusu bez krova, a u njemu je posebno mesto dobio pehar. Za to vreme, u taboru reprezentacije vladala je prava ludnica. Ona pozitivna, naravno. Igračice su pesmom i vriskom slavile svoj uspeh, deleći svoju radost sa stotinama, hiljadama ljudi koji su ih pozdravljali.

Mnogi su ispunili pasarele na auto-putu, mnogi su pokraj puta pozdravljali šampionke, a one su bile toliko vesele, da su sestre Dabović sigračice morale da drže da ne ispadnu iz autobusa, nakon što su se popele na sedišta i otpozdravljale Beograđanima.

Kada su konačno stigle na balkon, brojnost građana, pirotehnika i skandiranje potpuno su oduševili naše košarkašice. Pevalo se svakoj pojedinačno, ovacije je dobila naturalizovana reprezentativka Danijel Pejdž, Ani Dabović (kojoj je bio posvećen i transparent "Ana, može dres?") je skandirano "MVP! MVP!", a njenoj sestri, koja je iznela pehar "Uzela si trofej, Milice!".

Podsetimo, Izabranice Marine Maljković u nedelju uveče su pobedom nad Francuskom ostvarile najveći uspeh u istoriji ženske košarke u Srbiji. Pored titule evropskih šampionki, reprezentacija Srbije je obezbedila i direktan plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru naredne godine.

P.Ć.

Foto: B92                                                                                                                                                            

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group