Mogu li "Orlovi" da prelete Litvance?

Reprezentacija Srbije večeras bije odlučujuću bitku za ulazak u finale Evropskog prvenstva...

Pored eventaule borbe za medalju, finale garantuje i direktan plasman u Rio sledeće godine. Zaista lepa prilika da se zaokruži ceo ciklus sa selektorom Đorđevićem. Polufinale počinje od 21 sat i nema sumnje da nas večeras očekuje borba, sa tradicionalno velikim rivalom. Litvanci su aktuelni vicešampioni Evrope, a od ponovnog dobijanja nezavisnosti nisu propustili nijedne Igre.

Iako znatno oslabljeni, oni i dalje predstavlaju vrlo opasnu reprezentaciju, koja je dobila Italiju, nakon velike borbe. Bez Pocijusa, Moteijunasa, braće Lavrinovič i u ovom trenutku neupotrebljivog Kleize, Litvanija je na turnir došla bez značajno velikih ambicija, kakve su od nje očekivane u prošlosti. Da budemo iskreni, Litvanci su imali znatno lakši put do polufinala od Srbije. Na njihovom putu, jedino je stajala Italija, od ozbiljnijih protivnika. Po imenima, ovaj tim je dosta slabiji od onog koji se okitio srebrom na poslednjem prvenstvu Evrope. Ono što posebno upada u oči, jeste da Litvanci više spuštaju loptu pod koš, i da baziraju igru na stamenom centru. Jonas Valančunas igra u životnoj formi i retko ko može da mu parira. Jedino je u meču sa Gruzijom odigrao loše na ovom EP, ali tada je bio bolestan dva dana pre izlaska na parket. Adekvatnu zamenu nema (ostareli Javtokas to svakako nije), pa će ovo verovatno biti meč kada će selektor Đođević nešto veću šansu pružiti Kuzmiću jer pitanje je koliko bi petorka sa Bjelicom i Ercegom funkcionisala protiv ovakve Litvanije.

Poslednje dve utakmice, vrsni šuter, Jonas Mačijulis, je odigrao možda i najbolje u karijeri. Mačijulis je znatno agresivniji ka košu, nego u prethodnom okupljjanju, igra često i jedan na jedan, a nije izgubio od oštrine u odbranu.

Glavni plej Litvanaca je Mantas Kalnietis, organizator igre koji je ranije mnogo više polagao na šut za tri poena, ali sada je vrsta pleja koji primarno gleda kako da doda i razigra ekipu. Savršeno funkcioniše sa Valančunasom na terenu.  Krilni centar Paulijus Jankunas bio je tokom celog EP bio pouzdan na šutu, ali nije igrač koji može samostalno da iskreira mnogo toga. Ipak, i na njega treba obratiti pažnju, a iz drugog plana u meču sa Italijom iskočili su Milaknis i Kuzminskas. Naši su dobili dve utakmice u kojima su bili apsolutni favorit i s pravom se nadamo da bi sada mogli da se razlete i da ponove partije iz grupne faze takmičenja.

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević s velikim poštovanjem govorio je o Litvaniji i litvanskoj košarci pred polufinalni meč dve ekipe na Evrobasketu. Đorđević ima priliku da postane tek drugi čovek koji je uspeo da osvoji Evropsko prvenstvo kao trener i kao igrač. Pre njega to je pošlo za rukom samo Panajotisu Janakisu.

„Litvanija je poseban protivnik za svakoga. Sećam se te utakmice, ali to je prošlost. To je detalj iz evropske košarkaške istorije na koji sam ponosan, na koji bi svi trebalo da budu ponosni, zbog toga što mislim da je taj tim Litvanije jedan od najboljih timova te zemlje u istoriji. Naša pobeda je vredela više zbog toga, igrali smo protiv Sabonisa, Kurtinaitisa, Marčuljonisa , Karnišovasa, Stombergasa i drugih momaka, to je bilo nešto posebno. Moj najveći cilj prošle godine bio je da ih ubedim da su ono što jesu. Možda nisu verovali su sebe, a sada smo u tome uspeli. Učinili smo da veruju, to su dokazali na terenu i sada su drugačiji u glavama, imaju drugačiji mentalitet. Mi smo sada psihološki jak tim, igramo zajedno, živimo zajedno, zajedno osećamo svaku utakmicu, svako takmičenje i to je naša snaga. Tako će biti sve dok sam ja selektor i dok radim sa ovim momcima, zbog toga što verujem u zajedništvo.“ Istakao je novinarima Sale Đorđević.

Budite večeras svim silama uz naše heroje, jer zlato je na samo dva koraka od nas...

Foto: StarSport

Č.K.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group