Spektakl kakav se retko viđa!

Fantastično polufinale u režiji iskusnog Gasola...

Reprezentacija Španije je uspela da savlada favorizovanog domaćina i da se plasira u finale Evropskog finala! Krajnji rezultat - 80:75, ne govori ni približno o tome kakva je drama viđena večeras u Lilu. Ekipa Serđna Skariola se plasirala direktno na Olimpijske igre, a takođe će imati priliku da osvoji treću titulu u poslednjih šest godina. Rekord po poseti je oboren, čak 26.922 gledaoca je prisustvovalo meču! Neverovatno, ali istinito.

Reprezentacija Francuske je nošena sjajnom podrškom sa tribina stradiona u Lilu, znatno bolje otvorila utakmicu. Predvođena prvotimcem moskovskog CSKA, De Koloom, koji je ubacio brzih sedam poena, Francuzi su stekli +7 u šestom minutu, pa je Serđo Skariolo bio primoran da zatraži tajm aut.  U redovima Španije, jedini raspoložen za igru je veteran Pau Gasol. Stameni centar je bukvalno sam držao Špance u igri na startu sa 10 od prvih 13 poena. Protiv njega u tim trenutcima nije bilo odbrane. Francuzi su ipak čuvali prednost, pa su posle 10 minuta vodili sa 20:17 posle trojke Rodrigesa. Uz veliku podršku sa tribina, domaćini su agesivno započeli i drugu četvrtinu.

Španci su imali spremljen odgovor u liku odličnih bekova. Krenuo ih je i šut sa distance, pa su posle trojke Ljulja izjednačili na 22:22. U tim trenutcima, Toni Parker je vodio Francuze ka mirnijoj igri, dajući sigurnost i stabilnost u svakom napadu. Nakon 20 minuta, prednost je ipak imala Francuska – 33:32.

Drugo poluvreme počelo je trojkom Batuma, ali je na drugoj strani na isti način uzvratio Mirotić – 36:35. Španci su uspevali da održe egal sve do sredine treće četvrtine, kada je seriju grešaka napravio Mirotić, a posle trojke Parkera (44:39) Skariolo je zatražio tajm-aut. Nije ni minut odmora pomogao Špancima, Gober je povećao na +7, a posle poena pet vezanih poena Lovernja sa bilo je i najvećih +11 – 51:40. Francuska je u potpunosti kontrolisala meč i imala je osam poena viška pred poslednjih deset minuta – 56:48.

Međutim, nisu se predavali Španci iako je Francuska kontrolisala igru i rezultat. Početak poslednje četvrtine bio je izjednačen, uz odlične odbrane na obe strane. Takva igra više je odgovarala Francuskoj koja je došla do +9 trojkom De Koloa šest i po minuta pre kraja – 61:52.  Četiri minuta pre kraja Rodriges je smanjio na 61:58, a onda je usledilo monstruozno zakucavanje Gasola – 61:60.  Uspeo je Gasol da donese i vođstvo svojoj ekipi i u potpunosti je preuzeo odgovornost u finišu. Francuska je delovala izgubljeno u tim trenucima, pa je Španija u poslednji minut ušla sa poenom viška – 64:63.

Posle skoka u napadu slabu komunikaciju u odbrani iskoristio je Rodriges i 16 sekundi pre kraja poentirao za 66:63. Ipak, posle tajm-auta Francuska je odigrala odličan napad, a Batum je ubacio trojku za 66:66. Gasol je na drugoj strani imao 14 sekundi, krenuo je na prodor, ali ga je Gober izblokirao i meč je ušao u produžetke. Francuska je imala 1,3 sekunde za šut, ali Batum nije pogodio sa pola terena.

U produžetcima, viđena je još veća borba, a veliki ulog je učinio da pojedini igrači izgube svoj sjaj u igri. Parker i Batum su bili neprecizni sa linije slobodnih bacanja, što je bilo dovoljno za veliko slavlje Španaca.

Jednom rečju spektakl!

Č.K.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group