Sportisti koji su varali na Olimpijadi

Neki su spremni na sve samo da bi pobedili...

Olimpijada je poznata po tome da stvara legende i pobednike. Mnogobrojni sportisti su upravo na Olimpijadi dobili zlata koja su ih kasnije učinila legendama. Međutim, postoje i oni koji su do svojih medalja došli na drugačije načine. Govorimo naravno o prevarantima koji su varanjem pobeđivali i tako širili nesportski duh.

Iako se smatra da ovakvih sportista ima mnogo više, mi vam predstavljamo 9 najpoznatijih sportista koji su uhvaćeni u prevari na Olimpijadi.

09. Dora Raćen

Na berlinskim igrama 1936. godine nemačka skakačica u vis, Dora Raćen osvojila je 4. mesto, a malo posle toga je osvojila zlato na Evropskom takmičenju u atletici i pritom oborila svetski rekord. Međutim njena slava nije potrajala dugo, jer je Dora zapravo bila muškarac.

08. Nemački ženski sankači

Na grenobilskim igrama 1968. godina, nemački sankački tim je podigao dosta sumnje. Nemci su te godine uzeli sva tri mesta u sankanju i ostvarili tako nezabeležen rezultat. Ipak, otkriveno je da su njihove sanke zagrevane i podmazane kako bi brže klizile po snegu, što je bilo protiv pravila.

07. Boris Onisčenko

Ruski takmičar u mačevanju, Boris Onisčenko je takođe pokušao da prevarom dođe do pobede. Međutim, brzo je otkriveno da je Boris na veoma mudar način pokušao da dođe do pobede. Njegov mač je bio modifikovan tako da je ostvarivao poene bez kontakta.

06. Madelin de Hesus

Trkačica iz Portorika, Madelin de Hesus je učestvovala na Olimpijadi u Los Anđelesu 1984. godine. Tokom trke, doživela je povredu i nije mogla da nastavi sa takmičenjem. Pošto je imala sestru bliznakinju koja je takođe trkačica, one su zamenila mesta i niko nije primetio. Međutim, kada je trener saznao šta se desilo, javno je rekao da je reč o prevari.

05. Ben Džonson

Kanadski trkač je na Olimpijadi u Seulu osvojio zlato na 100 metara i pritom oborio svetski rekord. Međutim, na testu za doping, Džonson je izašao kao pozitivan, što znači da je uzimao nedozvoljene supstance. Kasnije je otkriveno da su upitanju bili steroidi.

04. Mišel Smit

Irska plivačica, Mišel Smit, je prva žena iz irske koja je osvojila zlato, međutim, to zlato je ubrzo skinuto sa njenog vrata, jer su istraživanja pokazala da je ona uz pomoć alkohola pokvarila svoje uzorke urina kako bi sakrila doping rezultate.

03. Merion Džouns

Nakon osvajanja dve bronzane i tri zlatne medanje na igrama u Sidneju, Merion Džouns je bila na vrhu sveta. Iako je primala mnogobrojne optužbe za korišćenje steroida, ona je uvek bila čista na testovima. Međutim, 2007. godine je priznala da je koristila steroide i završila je u zatvoru na 6 meseci.

02. Kameron Van Der Berg

Na igrama u Londonu 2012. godine, plivač Kameron Van Der Berg je oborio svetski rekord na 100 metara prsno. Međutim, kasnije je utvrđeno da je koristio dodatne "delfin" udare nogom i da je tako ubrzao svoje plivanje.

01. Ruski sportisti

2015. godine veliki broj ruskih sportista je optuženo za doping na Soči zimskim igrama. Pošto su neke od tih tvrdnji bile tačne, ruska vlada je zabranila odlazak ruskim sportistima na Olimpijadu u Rio. Međutim, vlada je ipak odlučila da ne zabrani svim sportistima odlazak, pa je 270 sportista otišlo na Olimpijadu, dok je 117 sportista dobilo zabranu takmičenja.

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group