Srbija nadigrala Španiju!

Sjajnom igrom u drugom poluvremenu, Srbija je uspela da nadigra moćnu selekciju Španije...

Zaista sjajan početak Evropskog prvenstva, „Furija“ je na kolenima! Izabrana reprezentacija Srbije morala je, voljom žreba, da odmeri snage sa jednim od najvećih favorita i rivala za najviši plasman i odmah je pokazala da pretenduje na zlato!

Treba istaći da su gubili "orlovi" sa 12 poena razlike početkom druge četvrtine (11:23), krajem treće otišli na maksimalnih "plus 12" (62:50) i onda odigrali šampionski u neizvesnoj završnici. Iskusni Pau Gasol primakao je "crvenu furiju" na 71:70, ali je Srbija dobila preostalih 100 sekundi rezultatom 9:0 - 80:70 (11:21, 23:15, 28:16, 18:18)! Odlučujuću seriju započeo je najbolji pojedinac „Orlova“, Nemanja Bjelica trojkom sa možda i devet metara, a zatim je Bogdan Bogdanović pogodio sa slične pozicije, samo koji korak bliže - 77:70.

Na drugoj strani je odbrana odradila svoj deo posla, baš kao tokom velikog naleta od 26. do 30. minuta (43:45 pretvoreno je u pomenutih 62:50) i aktuelni vicešampion sveta upisao je bodove protiv najuspešnije evropske selekcije 21. veka!

Naravno, ovo je tek početak. Do sledeće utakmice u berlinskoj "Mercedes Benc areni", protiv domaćina Nemačke (nedelja, 15.00), biće vremena tek da se ode na masažu, odspava, još jednom prođe kroz taktička zaduženja, koja su pripremljena još tokom priprema u Beogradu...

Treba istaći da je preokret, pre svega psihološki, počeo u finišu druge četvrtine, kada je Nemanja Nedović postigao 10 poena zaredom, sa dve trojke (do tada smo šutirali 0/7) i jednim skok šutom sam napravio seriju od 8:0. Time smo na poluvremenu dospeli praktično u egal poziciju i dali mogućnost Saši da poveže naše radove na pravi način.

Sve je funkcionisalo u našim redovima. U nastavku je Bjelica pogađao kada je trebalo, a u ulozi "prvog saradnika" smenjivali su se Teodosić, Erceg, Bogdanović... Svaki igrač dao je određeni doprinos pobedi, pa čak i Milosavljević za samo četiri minuta provedena na parketu! Da, Španci su došli nekompletni na EP. I dalje su jaki, ali "orlovi" su učinili da izađu na videlo njihove mane, pre svega stare i već umorne noge Gasola i Rejesa... Rudija Fernandeza nije bilo nigde u drugom poluvremenu, Serhio Rodrigez se ni prošle godine na Mundobasketu nije naigrao protiv nas. Naši bekovi su našli efikasan odgovor na njegove asistencije i odličan šut.

SRBIJA: Teodosić 12 (5sk, 4as), Simonović, Kuzmić, Bogdanović 8 (5sk, 5as), Bjelica 24 (10sk, 4as, 4izg), Marković 5, Kalinić 4 (5sk), Nedović 14 (3as), Milosavljević 2, Raduljica 4 (6sk), Erceg 7, Milutinov.

ŠPANIJA: Gasol 16 (5sk, 4blk), Fernandez 10 (4sk, 3as), Rodrigez 2, Ernangomez 2, Ribas 11 (3as), Rejes 13, Klaver, San Emeterio, Ljulj 6 (4sk, 6as), Agilar, Mirotić 10 (10sk), Vives.

Danas u 15:00 se reprezentacija Srbije sastaje sas Nemačkom, gde će odmeriti snagu sa možda i najvećom zvezdom Evropskog prvenstva, Dirkom Novitckim. Nema sumnje da nas čeka velika borba u Berilnu, ali uz podršku naših navijača sve je moguće...

Foto: Mondo.rs

Č.K.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group