Srbija odbranila trofej

Nakon još jedne ubedljive pobede, reprezentacija Srbije je uspela da odbrani „Trofej Beograda“...

U sklopu priprema za Evropsko prvenstvo, Srbija je u finalu tradicionalnog turnira „Trofej Beograda“ dočekala selekciju Rusije. Nakon velike borbe i agresivne igre u odbrani, Srbija je došla do još jedne ubedljive pobede nad tradicionalnim sportskim rivalom - 95:61. Jako nevreme u Beogradu, bio je glavni uzrok što Kombank arena nije bila prepuna, jer se beogradska publika uželela velikih utakmica reprezentacije i spektakla koje sa sobom nose. Iako se očekivao znatno veći otpor Rusije, koja se takođe sprema za prvenstvo Evrope, neizvesnost je trajala samo u prvoj polovini prve četvrtine. Kao i u prethodnim utakmicama, selektor Đorđević je odlučio da odmara neke igrače i da šansu pruži igračima koji nisu imali zapaženu minutažu. U igru nisu ulazili Dragan Milosavljević, Stefan Pot i Nikola Milutinov.

Sa druge strane, selektor Rusije, legendarni Pašutin, imaće dosta razloga za brigu, jer je njegova ekipa delovala dosta nepovezano i neuigrano. Međutim, treba istaći da je veliki broj vrhunskih igrača otkazao nastup za ovo prvenstvo i da je teško napraviti nešto više u takvoj situaciji. U timu nema Mozgova, Kauna, Kirilenka, Bikova...

U prvih par minuta je viđena velika borba reprezentativaca Rusije i nešto slabija igra u odbrani srpskih košarkaša. Nakon još jedne odlične timske odbrane, ekipa Srbije je uspela da stekne dvocifrenu prednost, koja se uvećavala kako je meč prolazio. Uz veliki broj izgubljenih lopti i probleme u organizaciji igre, Rusija nije uspevala da se vrati u meč.

Najbolji pojedinac u redovima Srbije bio je kapiten Miloš Teodosić sa 12 poena, 7 skokova i 5 asistencija, dok su Miroslav Raduljica i Nemanja Nedović dodali po 15, odnosno 13 poena. Dvocifren učinak je takođe imao i Nikola Kalinić, a treba istaći i njegovu dobru rolu u odbrani. Ono što selektora može da raduje jeste da se Bogdan Bogdanović uspešno vratio nakon povrede leđa, iako sinoć nije bio poenterski efikasan. Bekovski par Nedović-Bogdanović sasvim odlično funkcioniše zajedno i predstavljaće odlično rešenje na prvenstvu koje se bliži.

U reprezentaciji Rusije, jedini raspoloženi za igru su bili Fridzon sa 16 poena i Ponkrašov sa 13. 

Prikazanom igrom možemo biti itekako zadovoljni, jer se nazire prepoznatljiva agresivna odbrana i kreativan napad, koji su nam i doneli srebro sa Svetskog prvenstva, prošle godine. Selekciju Srbije do početka Evropskog prvenstva očekuje jak turnir u Izraelu, kao i dve jake provere sa izabranom selekcijom Slovenije, u Ljubljani i Banja Luci.

Nakon pobede, Đorđević je istakao da je zadovoljan pobedom i zalaganjem pojedinaca, ali da još uvek postoji prostora za napredak tima. Perfekcionista kao igrač, Sale i kao selektor uvek traži nešto više od svojih igrača.

Titulu najkorisnijeg igrača finala, sasvim zasluženo je poneo kapiten reprezentacije Miloš Teodosić, koji predvodi mladi tim Srbije kao pravi vođa. Sa svojim lucidnim asistencijama, pravo je zadovoljstvo ga gledati u timu. Ostaje da se vidi kako će izgledati igra Srbije kada počne prvenstvo i kada nema prostora za greške.

Foto: tanjug, B92.net, Kurir.rs

K.Č.

 

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group