Studija otkriva da je trojka najpozitivnije iskustvo za parove u romantičnoj vezi

Nedavna studija otkrila je da trojka može predstavljati pozitivno iskustvo za sve koji su u takvoj vezi...

Istraživanje izvedeno od strane Archives of Sexual Behavior naučnog magazina, otkrilo je da parovi koji učestvuju u trojkama u većini slučajeva imaju pozivitna iskustva. Međutim, oni su takođe zaključili da trojke donose više zadovoljstva muškarcima nego ženama i parovima koji su u ozbiljnoj vezi nego povremenim partnerima.

Ešli Tomson, profesor na Univerzitetu Minesota, bila je zadužena za sprovođenje istraživanja. Dama koja je ujedno i direktor Sexuality and Relationship Science laboratorije, izjavila je: „Moj primarni program istraživanja dizajniran je kako bi se ispitale sve stvari vezane za monogamiju, primarno uslovi stupanja u ovakve veze, njihovo kršenje i alternative“.

Obrazlažući svoje ciljeve u okviru studije, ona je dodala: „Moj prethodni rad na ovu temu otkrio je da trojke mogu biti idealan način za ljudsko istraživanje seksualnog identiteta i alternativa tradicionalnim monogamnim vezama u okruženjima smanjenih društvenih stigmatizacija, u poređenju sa drugim koncenzualnim nemonogamnim ponašanjima, kao što je slučaj sa svingerima“.  

Studija je uključila 275 heteroseksualnih parova, od kojih su svi učesnici odgovarali na pitanja o potencijalnim kombinovanim trojkama koje su nedavno imali. Svi učesnici su precizirali svoje odnose sa svakim partnerom, seksualno iskustvo sa svakim partnerom i to da li su dostigli orgazam tokom ovog iskustva. Oni su takođe bili zamoljeni da rangiraju svoja iskustva i potvrde da li bi ili ne ponovili isto sa ovim partnerima.

Sveukupno za ove ljude trojka je predstavljala pozitivno iskustvo, sa većinom učesnika koji su izjavili da bi razmotrili ponavljanje ovog iskustva. Međutim, istraživači su takođe otkrili to da bi muškarci radije ponovili ovo od žena. Ukupno 87,8 procenata učesnika doživelo je orgazam tokom ovakvog seksualnog iskustva.

Ipak je važno napomenuti, da su muškarci ti koji u većem broju slučajeva dostižu orgazme tokom trojke u poređenju sa ženama. Tomsonova je navela i ograničenja njenog istraživanja, naglašavajući da se ova studija oslanja na retrospektivne podatke iz minulih iskustava u trojci, što može imati i određene nivoe pristrasnosti kada se radi o prisećanjima.

„Iako pokušavamo da umanjimo uticaje pristrasnosti prisećanja u izveštajima koje dobijamo po pitanju poslednjih iskustava u trojci naših ispitanika, istraživanje indicira da su mogućnosti odraslih da se prisete svojih iskustava često podložna netačnostima uzrokovanim teleskopiranjem, odnosno pripisivanjem tom iskustvu osećanja koja su se javila pre ili posle određenog iskustva.“

Autor istraživanja takođe sugeriše da je većina ljudi prijavljena za istraživanje najverovatnije predstavlja one koji su posedovali pozitivna iskustva u trojci, što sugeriše na mogućnosti postojanja pristrasnosti u ukupnom rezultatu.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group