Rolls-Royce predstavlja Arcadia Droptail: Karoserija po meri kao utočište mira

Rolls-Royce predstavlja Arcadia Droptail: Karoserija po meri kao utočište mira

"Rolls-Royce Coachbuild predstavlja vrhunski izraz ove neverovatne marke i neuporedivu koncepciju u sektoru luksuza. U odeljenju za Coachbuild, najuticajniji pojedinci na svetu sarađuju sa našim dizajnerima, inženjerima i zanatlijama kako bi udahnuli život u potpuno nove ideje. Zajedno stvaraju izvanredne automobile koji ne samo što postaju dragoceni deo lične priče klijenta koji ih naručuje, već doprinose i ponosnoj istoriji Rolls-Royce Motor Cars brenda. Klijenti uređuju svaki aspekt ovih remek-dela, koja su stvorena od strane, po mom mišljenju, najtalentovanijeg tima stručnjaka u industriji luksuza. Arcadia Droptail je primer ovog pristupa. Ovaj automobil duboko je povezan sa ličnošću i preferencijama klijenta, i u hvatanju njihovog karaktera ovlašćeni smo da napravimo inspirativne dizajnerske, zanatske i inženjerske izjave koje pokazuju svetu našu ambiciju i neprevaziđene sposobnosti."

 

Kris Braunridž, Generalni direktor, Rolls-Royce Motor Cars

 

"Rolls-Royce Arcadia Droptail divno demonstrira pravu prirodu Coachbuild predloga u potpunoj transformaciji karaktera automobila. Svaka Droptail komisija odražava duboko lično razumevanje i interpretaciju osnovnog dizajna. Sa Arcadia Droptail modelom svedočimo o hrabrosti u minimalizmu i suptilnosti, informisanim stilom života pojedinca koji ima jedinstveno poštovanje prema britanskom luksuzu. Kreiranjem ovog istorijskog automobila još jednom dokazujemo naše neprevaziđene sposobnosti u sintetizovanju i izvršavanju Bespoke dizajna na najvišem nivou."

 

Anders Varming, Direktor dizajna, Rolls-Royce Motor Cars

 

"Značaj Rolls-Royce Arcadia Droptail modela leži u njegovoj suptilnosti. To je projekcija individue koja ceni jasnoću i preciznost u svim sferama svog života - od svoje strasti prema finoj kuhinji, njenih pažljivo odabranih ličnih i profesionalnih prostora, do afiniteta prema savremenom dizajnu. Ovaj automobil je jedan od najvernijih izraza ličnog stila i osećaja koje smo ikada stvorili u Coachbuild odeljenju. Hvatajući njihov duh, otkrivamo jedinstveno poštovanje prema jednostavnosti, spokojstvu i prelepoj uzdržanoj eleganciji - onome što je bila privilegija za mene da budem deo."

 

Aleks Ines, Rukovodilac dizajna Coachbuild odseka, Rolls-Royce Motor Cars

Rolls-Royce predstavlja Arcadia Droptail: Karoserija po meri kao utočište mira

Rolls-Royce Motor Cars sa zadovoljstvom predstavlja Rolls-Royce Arcadia Droptail, prefinjeni izraz izrađen po narudžbi koji simbolizuje tišinu. Arcadia Droptail je epitom tihog nepoštovanja očekivanih kodeksa luksuza, slaveći čistoću forme i prirodnih materijala dok služi kao hrabra izjava o ličnom ukusu klijenta. Naručen od strane osobe koja ima izraženi afinitet prema arhitekturi i dizajnu, Arcadia Droptail je svedočanstvo o senzibilitetu i ličnim kodovima luksuza svog vlasnika, definisano čistoćom i suptilnim uzdržavanjem, odražavajući njihovo čvrsto verovanje u razređivanje složenosti kako bi se otkrila inherentna, fundamentalna suština.

 

Ovaj naručeni novitet dobio je ime po mitskom carstvu Arkadiji - mestu koje je prikazano u antičkoj grčkoj mitologiji kao "Raj na Zemlji" - zemlji poznatoj po svojoj izuzetnoj prirodnoj lepoti i savršenoj harmoniji. Kao utočište koje inspiriše njegovo ime, Arcadia Droptail je zamišljen od strane klijenta kao miran prostor okarakterisan redukcijom, dubinom materijala i taktičnošću koji bi služio kao utočište od kompleksnosti njihovog poslovnog života.

 

Hvatajući temu mira, dizajneri Coachbuild odseka krenuli su u istraživanje dizajna, skulpture i arhitekture iz omiljenih regiona klijenta širom sveta. To uključuje preciznost i bogatstvo modernističkih tropskih vrtova na nekim od lokacija poput Singapura, Indonezije i Vijetnama, kao i britansku "Biomimetic" arhitekturu, gde se slave organski oblici i iskrenost materijala.

 

Pored ovih referenci, klijenta je takođe inspirisao sam automobil i čistoća koncepta dizajna Droptail modela. Klijent koji je naručio automobil insistirao je da njegov četvorotočkaš bude apsolutno veran najranijem ručno rađenom crtežu koji su prvi put videli 2019. godine.

 

Profil ove visoko savremene projekcije roadster tipa karoserije bio je ono što je snažno odjeknulo kod klijenta koji je naručio automobil. Bio je posebno privučen hrabrom, niskom pozicijom automobila, dizajnom kabine i dramatičnim linijama karoserije. Takođe je odmah prepoznao nautičku inspiraciju iza "sail cowls" Droptail modela: nazvani po sličnosti sa jarbolom jahte, ovi oštri, uglasti oblici uzdižu se iza vrata i blago se savijaju unutra, suptilno usmeravajući pogled na putnike automobila.

Rolls-Royce predstavlja Arcadia Droptail: Karoserija po meri kao utočište mira

Eksterijer kao savršeni omaž Droptail modelu

 

Da bi ispunili ambiciju klijenta i ispoštovali formu Droptail automobila, dizajneri Rolls-Royce Coachbuild odseka razvili su mirnu, prirodnu dvotonsku šemu boja za karoseriju. Aspiracija klijenta bila je da definiše besvremeno belu boju, koja se na prvi pogled pojavljuje kao čvrsta boja, ali stvara nivo intrigantnosti pri daljem proučavanju pod prirodnom svetlošću. Da bi postigli ovo, glavna boja karoserije je čvrsto bela sa aluminijumskim i staklenim česticama. Ovo ne samo što stvara živopisnu svetlost kada svetlo udari na karoseriju, već, pri bližem pregledu, stvara iluziju beskrajne dubine u boji. Specijalisti iz Rolls-Royce brenda razvili su više izražajni, upečatljivi metalik efekat koristeći veće dimenzije aluminijumskih čestica. Klijent je bio veoma poseban i uključen u svoj zahtev za Bespoke srebrnom bojom koja se suprotstavlja beloj, ne samo po boji, već i po intenzitetu.

 

U ključnom odstupanju od druga tri Droptail modela u ovoj seriji, ugljenična vlakna koja se koriste za konstrukciju donjih delova Droptail obojena su u Bespoke srebrnu boju umesto da ostanu potpuno ili delimično izložena, vizuelno "podižući" automobil u profilu kako bi intenzivirali njegovu vitku, dinamičnu nameru.

 

U čast sjajnom završnom sjaju svetlucavih detalja na istorijskim Rolls-Royce automobilima, koji posebno fasciniraju klijenta, spoljni okvir rešetke, 'uvijeni' komadi rebara i 22-inčni aluminijumski točkovi potpuno su polirani.

 

I dok je paleta eksterijera Arcadia Droptail bogata suptilnim detaljima, njen osnovni cilj je da proslavi oblik i proporcije karoserije. Klijenta su posebno privukli čisti, monolitni površinski slojevi Droptail modela i hrabra upotreba negativne skulpture - karakteristike koje su pojačane blagim bojama automobila, koje reflektuju sunčevu svetlost i bacaju dramatične senke, ističući mnoge suptilne gestove dizajna Droptail.

Rolls-Royce predstavlja Arcadia Droptail: Karoserija po meri kao utočište mira

Enterijer sa drvetom u centru pažnje

 

Kao što spoljni deo Rolls-Royce Arcadia Droptail slavi oblik automobila, unutrašnjost je duboko lični odraz individualnog estetskog osećaja klijenta, stila koji je klijent usavršio u svojim domovima i poslovnim prostorima širom sveta. Paleta boja i tretman materijala Arcadia Droptail zamišljeni su kao zaista lična izjava i odmah prepoznatljivi kao lični pečat klijenta koji je naručio automobil.

 

Razvoj drveta bio je centralni deo unutrašnjosti Arcadia Droptail i fokus klijenta, čija su veoma specifična očekivanja bila usmerena na teksturu, boju i bogatstvo samog materijala. Klijent je podelio mnoge primere preferencija i inspiracije iz arhitekture, domova i klasičnih automobila kako bi vodio dizajnere Coachbuild iz Rolls-Royce brenda i stručnjake za materijale.

 

Santos Straight Grain je konačno izabran kao najmodernija izjava, zasnovana na njegovoj bogatoj teksturi i vizuelnoj intrigantnosti, koja proizilazi iz njegovog jedinstvenog, međusobno povezanog uzorka.

 

Korišćenje ovog tvrdog drveta visoke gustine u unutrašnjosti Droptail modela predstavljalo je značajan izazov za majstore brenda. Santos Straight Grain ima jedan od najfinijih tipova teksture od svih vrsta drveta koje se koriste u Rolls-Royce automobilima - ako se ne rukuje najvećom pažnjom, lako puca prilikom obrade i obavezno se 'proverava' tokom procesa sušenja. Uprkos izazovima rada sa ovim delikatnim materijalom, Santos Straight Grain se koristi širom Droptail modela, uključujući aerodinamički funkcionalni zadnji deo platforme, gde je otvoreni furnir postavljen pod savršenim uglom od 55°. Da bi postigli savršenu kompoziciju preko složene geometrije, majstori iz Rolls-Royce brenda koristili su ukupno 233 drvenih komada širom Arcadia Droptail, pri čemu je 76 komada primenjeno samo na zadnjoj platformi.

 

Budući da će se Arcadia Droptail koristiti internacionalno, uključujući i neke tropske klime, posebna pažnja posvećena je razvoju sistema za zaštitu i procesu testiranja za spoljne drvene površine. Premazi koji se koriste na superjahtama prvobitno su uzeti u obzir, ali su odbačeni jer zahtevaju redovno održavanje i ponovno nanošenje. Umesto toga, razvijen je Bespoke lak koji zahteva samo jedno nanošenje za ceo životni vek automobila.

 

Da bi potvrdili ovaj premaz, stručnjaci iz Rolls-Royce osmislili su jedinstveni protokol testiranja gde su furnirani komadi bili podvrgnuti iscrpljujućem ciklusu unutar specijalne mašine koja simulira ekstreme globalnih vremenskih uslova. Ovo je uključivalo povremeno prskanje uzoraka drvenih komada vodom, između perioda kada su ostavljani da se suše u mraku i izlagani toploti i jakom svetlu.

 

Ovo je ponovljeno tokom 1.000 sati na 18 različitih uzoraka pre nego što su stručnjaci marke bili zadovoljni izdržljivošću komada. Ukupno, drveni komadi i zaštitni premaz zahtevali su više od 8.000 sati razvoja.

Rolls-Royce predstavlja Arcadia Droptail: Karoserija po meri kao utočište mira

Vizija preciznosti i posebnosti

 

Maska kreirana od Santos Straight Grain furnira sadrži sat osmišljen i razvijen od strane dizajnera i zanatlija Rolls-Royce Coachbuild odseka. Ovaj izraz haute horlogerie je najkompleksnije lice sata ikada napravljeno za Rolls-Royce: sam proces montaže trajao je pet meseci, a prethodilo mu je više od dve godine razvoja.

 

Sat uključuje izuzetan geometrijski guilloché uzorak u sirokom metalu sa 119 faceta. Ovo je simbolički gest ka nasleđu marke; klijent je prvi put video skicu ovog automobila krajem 2023. godine - godine kada je Rolls-Royce proslavio 119-godišnjicu. Specijalno dizajnirano lice sata takođe uključuje delimično polirane, delimično brušene kazaljke i 12 'chapleta' - ili oznake sati. Da bi se osigurala čitljivost sata, stručnjaci su svakom chapletu dali most za punjenje i ručno ih obojili koristeći kameru sposobnu za uvećanje slike do 100 puta.

 

Iako su korišćene mnoge metode haute horlogerie za razvoj sata, standardi testiranja i validacije u Rolls-Royce brendu su viši od onih u svetu satova. To je zahtevalo od specijalista brenda da koriste širok spektar materijala. Na primer, umesto anodiziranja minutnog markera sata, što je uobičajena praksa u proizvodnji satova, on je završen keramičkim premazom izabranim zbog njegove stabilnosti tokom vremena, kao i estetskih vrednosti. Male površine premaza bile su laserski ugravirane da otkriju sjajnu završnu obradu aluminijumskog materijala ispod njega. Kao i svaki komad unutar sata, uključujući i Bespoke 'dvostruki R' monogram, oni su pojedinačno izrađeni od čvrstog nerđajućeg čelika i ručno polirani pre montaže.

 

Teme sata se uparuju sa instrument tablama, deleći materijale, tehnike i izvođenje. Imaju isti ponavljani guilloché uzorak, kao i brušene i polirane sjajne detalji i mat bele umetke, podsećajući na šemu boja automobila.

Rolls-Royce predstavlja Arcadia Droptail: Karoserija po meri kao utočište mira

Unutrašnjost kao studija bele boje

 

Kožni enterijer je završen u dve potpuno Bespoke nijanse, nazvane po klijentu i rezervisane isključivo za njegovu upotrebu. Glavna boja kože je Bespoke White nijansa, nastavljajući temu boje spoljašnjosti, dok je kontrastna koža boje Bespoke tan, razvijena da savršeno dopunjuje izabrano drvo.

 

Enterijer takođe uključuje izvanrednu ploču za prekrivače koja objedinjuje sva četiri Droptail motorna automobila i najveći je kontinuirani drveni deo ikada viđen na Rolls-Royce motornom automobilu. U Arcadia Droptail, izrađen je od istog Santos Straight Grain furnira kao i zadnja platforma, spojen pod istim uglom od 55°, sa individualno oblikovanim listićima koji se besprekorno nastavljaju u obloge vrata. CAD alati su korišćeni za mapiranje postavljanja svakog drvenog komada, i iako izgleda kao da je napravljena od samo dve sekcije furnira, ova ploča se sastoji od 40 sekcija, pri čemu je svaka digitalno mapirana pre postavljanja na automobil.

 

Nanošenje drveta na kompleksne krivine unutrašnjosti Droptail modela zahtevalo je od inženjera iz Rolls-Royce brenda da razviju potpuno novu potkonstrukciju za nekoliko komponenti. Dramatična geometrija komandne table, obloga vrata i centralnog konzolnog naslona za ruku morala je biti neverovatno čvrsta kako bi se osigurala stabilnost drvenih komada kada su postavljeni na svoje mesto. Inženjeri su koristili tehnike slojevitog nanosa ugljeničnih vlakana koje se koriste u Formuli 1 kako bi razvili neverovatno čvrstu bazu na koju se drvo može primeniti, osiguravajući da ostane sigurno bez obzira na dinamične ekstreme koje automobil doživljava.

 

Izjava o kosmopolitskom načinu života

 

Idući u korak sa internacionalnim načinom života svog vlasnika, automobil je specifikovan sa levim upravljanjem kako bi olakšao upotrebu širom sveta. Ova internacionalna dimenzija bila je toliko važna za klijenta koji je naručio automobil da je Coachbuild Collective želeo da ih doživi na različitim lokacijama širom sveta pre nego što je izgrađen. Dizajneri Coachbuild odseka koristili su "holodeck" marke kako bi olakšali ovo - jedinstveno virtuelno 3D okruženje u kojem klijent koristi napredne naočare za virtuelnu realnost (VR) kako bi videli automobil onako kako bi izgledao na određenim lokacijama širom sveta.

Rolls-Royce predstavlja Arcadia Droptail: Karoserija po meri kao utočište mira