2023: Godina uspeha za Rolls Royce

Slavni brend vrhunskih luksuznih automobila, Rolls Royce, imao je izuzetno uspešnu 2023.godinu sa jakom prodajom i potražnjom za njihovim proizvodima širom sveta...

Svaki automobil koji je ručno izgrađen u Rolls-Royce uključuje neki element programa "Bespoke", jedinstvene ponude kompanije koja nudi mogućnosti personalizacije ograničene samo maštom klijenta. U 2023, narudžbine "Bespoke" dostigle su nove rekordne nivoe po vrednosti i broju; tehničke inovacije potrebne za isporuku specifičnih projekata navele su Rolls-Royce da tokom godine podnese niz novih patenata. U 2023, više Rolls-Royce automobila isporučeno je klijentima širom sveta nego u bilo kojoj drugoj godini u 119-godišnjoj istoriji marke.

Kako bi obeležio 20 godina proizvodnje u Gudvudu, Rolls-Royce je naručio nezavisnu studiju o ekonomskom uticaju brenda, koja je izračunala njihov ukupan doprinos britanskoj ekonomiji od preko 4 milijarde funti od 2003, i sada preko 500 miliona godišnje. Kompanija je u 2023. godini stvorila 180 novih radnih mesta u svom Globalnom centru za proizvodnju luksuza, dok se više od 130 ljudi pridružilo programu kompanije "Talent of the Future" na pozicijama stažiranja, prakse ili obavljanja pripravničkog rada.

Brend je takođe najavio planove za značajne nove investicije za modernizaciju i unapređenje svojih proizvodnih pogona kako bi poboljšao svoje sposobnosti "Bespoke" i "Coachbuild" i podržao proizvodnju svog budućeg portfolija potpuno električnih proizvoda.

U 2023. godini, Rolls-Royce je dodatno unapredio svoje sposobnosti u industrijskom vodećem luksuznom iskustvu - značajnoj oblasti rasta unutar luksuznog sektora. Globalna mreža privatnih kancelarija brenda, koja klijentima nudi visoko personalizovano iskustvo naručivanja i vlasništva, proširila se na Šangaj u 2023. Ovaj jedinstveni program, koji je započeo sa privatnom kancelarijom u Dubaiju u julu 2022, nudi klijentima direktan pristup dizajnerima i inženjerima Rolls-Royce brenda. Uticaj ovih novih međunarodnih privatnih kancelarija već je bio značajan, sa značajnim povećanjem broja i složenosti "Bespoke" narudžbina. Ovaj program će biti proširen sa dve nove međunarodne lokacije u 2024.

Pored toga, aplikacija marke "Whispers" je zabeležila značajno povećanje angažmana. Rezervisana isključivo za klijente Rolls-Royce iz ere Gudvuda, digitalni klub članova omogućava korisnicima da koriste ekskluzivne proizvode i iskustva izabrana iz šire mreže marke unutar luksuzne industrije, dalje uspostavljajući brend kao centralnu tačku u životima vlasnika.

BESPOKE: od snage do moći

Rolls-Royce Bespoke nudi svakom klijentu mogućnost da izrazi svoju ličnost kroz svoj automobil - iskustvo bez premca koje su uživali svi klijenti u 2023. Mogućnost personalizacije bilo kog i svakog aspekta njihovog automobila, u partnerstvu sa specijalistima za dizajn i inženjering u Rolls-Royce fabrici pokreće potražnju za njihovim automobilima među pokroviteljim i ljubiteljima brenda širom sveta. U 2023, "Bespoke" narudžbine dostigle su nove rekordne nivoe po broju i vrednosti, pri čemu su mnoge od najkreativnijih i tehnički najzahtevnijih potekle sa Bliskog istoka.

"Bespoke" projekti završeni u 2023. uključivali su mnoge prvence za marku,  uključujući i brojne tehničke inovacije, kao što je mehanizam za oslobađanje mirisa sakriven u naslonima za glavu Phantom Syntopia, koji je sadržao tehnologiju prvobitno razvijenu za medicinske primene, dok su mnogi "Bespoke" završni slojevi boje postignuti u 2023. zahtevali potpuno nove materijale, tehnike i formulacije za postizanje.

Narudžbine iz prošle godine takođe su stvorile nove mogućnosti u upotrebi retkih i prelepih materijala i složenih tehnika. Ovo je uključivalo izuzetne upotrebe sedefa za 'The Pearl Cullinan'; ručno perforirana kožna sedišta za Black Badge Cullinan Blue Shadow; Starlight Headliners koji uključuju zadivljujuće nebeske animacije za Black Badge Ghost Ékleipsis; i izuzetne ručno oslikane umetničke galerije za Phantom 'Inspired by Cinque Terre'.

PREKRETNA GODINA ZA COACHBUILD

"Bespoke" pronalazi svoj krajnji izraz u "Coachbuild", zahtevnom i visoko kolaborativnom procesu u kojem Rolls-Royce i klijent zajedno stvaraju svaki detalj automobila, uključujući i njegov fizički oblik. U 2023. godini, marka je predstavila Droptail, prvi pravi dvosed roadster koji je Rolls-Royce proizveo za više od pola veka. Samo četiri primerka Droptail modela će ikada biti konstruisana, a svaki visoko individualan, duboko ličan projekat preispituje granice za materijale, tehnike izrade, tehničke inovacije i kreativnost, ne samo za automobilski sektor već i za širu industriju luksuza.

GODIŠNJI GLOBALNI REZULTATI PRODAJE 2023

Ukupno, u više od 50 zemalja širom sveta, Rolls-Royce je isporučio 6.032 automobila klijentima – više nego ikada pre u 119-godišnjoj istoriji marke.

Dok je prva polovina godine označila kraj proizvodnje Rolls-Royce Wraith i Dawn kako je bilo planirano, četvrti kvartal video je prve isporuke Rolls-Royce Spectre, postavljajući temelje za smelu električnu budućnost u kojoj marka planira da proizvodi samo potpuno električne automobile do kraja 2030. godine.

Ovaj snažan prodajni učinak treba posmatrati u kontekstu Rolls-Royce osnovne, konzistentne pozicije da to nije i nikada neće biti poslovanje vođeno volumenom. Kao luksuzna kuća, njihov cilj je da ostvare i premaše očekivanja svojih klijenata kreirajući ne samo "najbolji automobil na svetu", već automobil koji najbolje predstavlja njih i njihovu ličnost. Globalna potražnja za proizvodima i iskustvom vlasništva Rolls-Royce odražava tehničku izuzetnost, kreativni duh i marljivu pažnju usmerenu na detalje koje kompanija donosi u ovaj proces, i koje klijenti ne mogu naći nigde drugde.

GLOBALNA I REGIONALNA PRODAJA

Rolls-Royce izveštava o rastu prodaje u većini tržišta na kojima posluje, sa isporukama koje dostižu nove rekordne nivoe u regionima Bliskog istoka, Azije i Pacifika i Evrope.

SAD je bio pojedinačno najveće tržište Rolls-Royce u svetu, dok je Kina potvrdila svoj status kao drugo najveće tržište marke. Rekordna prodaja je postignuta u Evropi, gde je Velika Britanija najveće pojedinačno tržište. Podržan od strane Privatne kancelarije Dubai, Bliski istok je zadržao svoju poziciju kao vodeći izvor visoko složenih i tehnički zahtevnih "Bespoke" narudžbina. Rekordna godišnja prodaja i rast iz godine u godinu u regionu Azije i Pacifika bili su podstaknuti snažnim nastupom u Koreji, čija dinamična, vibrantna ekonomija se odražava u brzo rastućem luksuznom tržištu.

CULLINAN PREDVODI SA SNAŽNOM PRODAJOM ZA SVE MODELE

Kao i u 2022. godini, Cullinan je bio najtraženiji model Rolls-Royce širom sveta, a za njim sledi Ghost. Phantom i dalje dominira kao vrhunski proizvod marke.

Kako je bilo planirano, u 2023. godini Rolls-Royce je prekinuo proizvodnju Wraith (predstavljenog 2013. godine) i Dawn (2015. godine). Sa povlačenjem Wraith modela iz ponude, Rolls-Royce je proizveo svoj poslednji V12 kupe, što je bio istorijski trenutak koji je obeležen impozantnom kolekcijom Black Badge Wraith Black Arrow. Puštena u prodaju u martu i ograničena na samo 12 primeraka, umetnička izrada "Bespoke" vidljiva na ovim istorijskim modelima bila je inspirisana svetskim rekordima brzine na kopnu postavljenim 1938. godine na Bonneville Salt Flats u Juti od strane kapetana Džordža Ejstouna u Thunderboltu, sedmotonskoj, osmorotočnoj zveri koja je pokretana sa dva Rolls-Royce 'R' V12 aero motora.

SPECTRE

Rolls-Royce je svetu predstavio Spectre u oktobru 2022. godine, sa početkom proizvodnje krajem leta 2023. i prvom isporukom automobila klijentima na jesen. Prvi potpuno električni Rolls-Royce u istoriji privukao je ogromno interesovanje širom sveta, posebno među mlađim klijentima, postavljajući jasnu putanju kretanja i uspostavljajući čvrst temelj za smelu električnu budućnost marke.

EKONOMSKI UTICAJ

U 2023. godini, Rolls-Royce je obeležio prvih 20 godina proizvodnje u Gudvudu naručivanjem nezavisne studije o ekonomskom uticaju koji kompanija postiže. Studiju je sproveo tim sa London School of Economics (LSE), a izračunat je ukupan doprinos Rolls-Royce brenda britanskoj ekonomiji od preko 4 milijarde funti od 2003. godine, a sada više od 500 miliona funti godišnje.

Oko petine tog doprinosa direktno se ostvaruje u Čičesteru i Zapadnom Saseksu, kroz lokalne lance snabdevanja i zapošljavanje lokalne radne snage. Sada u domu Rolls-Royce u Gudvudu radi preko 2.500 ljudi; samo tokom 2023. godine stvoreno je 180 novih radnih mesta.

BUDUĆI TALENAT

Kao jedan od najvećih poslodavaca u oblasti Čičester, Rolls-Royce nastavlja da ulaže u svoje ljude kroz obimne programe stalne obuke i svoj program "Budući Talenat". Osnovan 2006. godine, ovaj program podržava više od 100 pripravničkih, diplomskih i plaćenih praksi svake godine, osiguravajući da bazen talenata marke uvek može da zadovolji stalnu potražnju za proizvodima i "Bespoke" narudžbinama. U 2023. godini kompanija je primila 27 pripravnika, koji će provesti između dve i četiri godine učeći specijalističke zanatske veštine uz iskusne kolege, dok studiraju za nacionalno priznate stručne kvalifikacije. Nova grupa uključuje i diplomce pripravnike, koji će završiti svoje studije na obližnjem Univerzitetu u Chichesteru.

IZGRADNJA ZA BUDUĆNOST

U 2023. godini, Rolls-Royce je podneo planove za veliku novu investiciju za modernizaciju i unapređenje svojih proizvodnih objekata. Planovi će poboljšati i proširiti sposobnosti marke "Bespoke" i "Coachbuild", kao i podržati proizvodnju njenog budućeg portfolija potpuno električnih proizvoda. Ova značajna investicija predstavlja najveću pojedinačnu injekciju novog kapitala u Rolls-Royce od kada je lokacija otvorena 2003. godine. To odražava obim transformacije u veličini, aktivnostima, komercijalnom uspehu i globalnom uticaju kompanije u protekle dve decenije.

Dok je tokom ovog vremena postojeći pogon doživeo značajne unutrašnje promene - najznačajnije prelazak sa dve na jednu proizvodnu liniju - sama zgrada je u suštini ista kao i prvog dana. Tada je zapošljavala oko 300 ljudi i proizvodila samo jedan automobil dnevno.

Nakon opsežnih konsultacija sa lokalnim stanovništvom, krajem leta 2023. godine kompanija je podnela formalni zahtev za planiranje za proširenje doma Rolls-Royce u Gudvudu na zemljištu neposredno pored postojećeg lokaliteta od 16 hektara. Planovi uzimaju u obzir jedinstvenu lokaciju, na jugozapadnom uglu istorijskog imanja Gudvud i blizu granice Nacionalnog parka South Downs. Kao i originalna zgrada, novi dodatak će biti visoko održiv i uglavnom nevidljiv na nivou zemlje izvan lokacije. Oko jedna trećina novog lokaliteta će biti pejzažirana, odražavajući kontinuiranu posvećenost kompanije podršci lokalnom divljem svetu i biodiverzitetu.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group