Rušenje glavnog mita o štetnosti dizanja tegova

Jedna od najšokantnijih stvari vezana za odrastanje jeste spoznaja svih laži koje su nam govorili dok smo bili deca...

Deda Mraz predstavlja jednu od najvećih, naravno, ali postoje i brojne druge manje bele laži takođe. Žvakaćoj gumi nije potrebno sedam godina kako bi se razložila u našem stomaku, na primer, jer je mi izbacimo u celini veoma brzo. Na sličan način, pucketanje zglobovima neće doneti artritis, vaše oči neće ostati zatvorene ukoliko svoje kapke držite čvrsto stegnutim duže vreme, diranje žabe vam neće stvoriti bradavice i, verovatno najvažnija mladim atletama, dizanje tegova neće zaustaviti njihov rast.

U gotovo svakom pomenutom slučaju, mitovi su stvoreni iz dobre namere i njihov koren se zasniva na realnim zabrinutostima, ali to ne menja činjenicu da su oni čista laž. Kada se radi o dizanju tegova, ovakva laž je brojnim adolescentima uskratila pogodnosti fitnesa u kojima uživaju skoro sve odrasle osobe koje se ovom disciplinom bave.

Ne postoji ni najmanji dokaz koji podržava ovu svetski prihvaćenu teoriju, ali postoji obilje istraživanja koje podržavaju sve prednosti dobro dizajniranog i nadgledanog programa dizanja tegova namenjenog deci. Deca i adolescenti koji dižu tegove, nemaju samo prednosti od poboljšanja snage i celokupne telesne strukture, već takođe poseduju daleko robustnije kosti, veće samopouzdanje, redukuju rizike sportskih povreda i sveobuhvatno dolaze sa većim interesovanjem za ftines, što predstavlja dugoročne ciljeve. Najbolje od svega jeste to što treninzi za klince mogu biti veoma zabavni.

Ukratko, ne postoje nikavi loši efekti puštanja dece da pokušaju treninge snage sve dok ste pažljivi i pametni tom prilikom. Međutim, ovo je ključ, jer biti pažljiv i pametan znači odrediti pravi program koji deca mogu usvojiti i implementirati u teretani. Kao i kod odraslih, zanemariti bezbednost donosi najgore posledice jer ne omogućuje pravilnu formu i ne prati dobro kreiran program, što su stavke koje je potrebno proveriti nevezano sa godinama u kojima se nalazite.

Ukoliko ste roditelj detata koje je dovoljno staro i želelo bi da se okuša u ovoj disciplini treninga snage, jednostavno pokušajte da ga usmerite u tom pravcu i ne plašite se, ali će u tom slučaju iznajmljivanje ličnog trenera svakako biti pravi način da stvari pomere sa mesta. Svako dete dovoljno staro da može da pročita ovaj članak svakako bi trebalo da isprati ove smernice i ne okleva ukoliko je dizanje tegova ono što želi.

Najbolje je sačekati do sedme ili osme godine kako bi se krenulo sa treninzima snage, a sve do tog uzrasta deci za slične stvari nedostaje pažnja, koordinacija i emocionalna zrelost kako bi vežbe efektivno izvodili, dok je i u ovom slučaju veoma bitno primeniti ključna pravila koja važe i kod odraslih kada počinju - kreće se sa telesnom težinom i startuje se sa dodavanjem tereta tek onda kada se kreira pravilna forma.

Kada se tegovi dodaju jednačini, potrebno je da se oni održavaju lakim i fokusiraju na veći broj ponavljanja, u serijama od po dvanaest, što je idealno i bezbedno za svaki uzrast. Kada ste dete i adolescent ne postoje prednosti bodibildinga, ali dizanje tegova postaje platforma daljeg uspeha i stvaranja žestokog konkurenta u ovom polju fitnesa.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group