Čovek bez iskustva u penjanju savladao Mont Everest i otkrio zašto to svako može učiniti

Planinar koji je osvojio Mont Everest sa 'nikakvim prethodnim iskustvom u planinarenju' tvrdi zašto veruje da 'svako sa prosečnom kondicijom' može krenuti na ovaj poduhvat…

Kao da kažete da svako može trčati maraton, ali, na mnogo većoj i visinskoj skali. Vlasnik biznisa Nil Parek se obratio društvenim mrežama nakon svoje devetodnevne avanture do Mont Everesta kako bi otkrio zašto veruje da 'svako' može ostvariti ovu misiju.

U objavi na svom X nalogu 28. maja, Parek je podelio klip sa svog 'devet iscrpljujućih dana' dugog puta do baznog kampa Mont Everesta. Otkrio je da nema 'nikakvo prethodno iskustvo u planinarenju' i da je 'samo trenirao tri nedelje' - radeći tri puta nedeljno HIIT boksing i dva puta nedeljno planinarenje koje je uključivalo 'dvočasovno hodanje po brdima'.

Nakon završetka trekinga, kaže da 'čvrsto' veruje da 'SVAKO sa prosečnom kondicijom' može to postići, tvrdeći da 'sam treking nije previše tehnički' iako je, kao što biste očekivali, 'dug'. Rekao je da 'teški delovi dolaze iz neočekivanog'.

Parek nastavlja da dokumentuje svoj devetodnevni put, uključujući neke od najtežih trenutaka. Prvi dan je bio 'opasan' od samog početka, Parek i njegova supruga su leteli u 'Lukla aerodrom iz Katmandua' - 'najopasniju pistu na svetu' koja zbog svoje 'male dužine od 500 metara koja izgleda kao da je napravljena za mrave'.

Zatim kreće na prvi deo puta, četvoročasovni treking, koji ocenjuje kao 'lak' - prvi dan je završen 'bez problema'. Međutim, do drugog dana brzo shvata 'da ovo sra*e, zapravo, nije lako'.

Drugi dan se sastojao od 'sedam sati trekinga' na visini od 3,440 m, preko 'neravnog terena' i 'visećih mostova'. "Brzo sam počeo shvatati da je penjanje uzbrdo, sa rancem, na tankom vazduhu, ludo teško," dodaje, napominjući da je više puta ostajao bez daha, ali ga je malo smirivao 'neverovatan' pejzaž.

Treći dan na visini od 3,962 m Parek se budi 'smrznut', ali se oseća više 'prilagođen na visoku nadmorsku visinu'. Međutim, četvoročasovni treking ga tera da 'pluća traže kiseonik' dok se penje 'sve više i više'.

Četvrti dan je 'jedan od najtežih dana' sa osmoročasovnim trekingom 'uzbrdo i nizbrdo'. "Sam treking, pa čak i kiša, su podnošljivi," nastavlja. "Ali višednevno loše spavanje, smrzavanje noću, teški smeštaj i umor počinju da se nagomilavaju oko ovog vremena."

Peti dan je 'prilično lak šestosatni treking na visini od 4,410 m, međutim, šesti dan Parekova glava 'puca' i jedva može da se fokusira zbog visinske bolesti na 4,600 m, oseća se kao 'ljuštura' i mora 'gutati' vodu i uzeti 'tečnu infuziju' sedmog dana.

'Poslednji deo' osmog dana je 'težak' i Parek je 'bez daha', mora se zaustavljati 'svakih nekoliko minuta tokom poslednja dva sata', ali on i njegova supruga uspevaju da stignu. Uprkos teškoćama s kojima se suočio tokom misije, Parek kaže da je bio 'fizički dobro' i da ga je uglavnom iscrpljivala visina, tvrdeći da 'nema previše "treninga" koji možete raditi za to'.

Dok Parek veruje da 'svako sa prosečnom kondicijom' može pokušati ovaj poduhvat, prema CNN-u, poznato je da je preko 300 ljudi umrlo na planini. Ne samo da morate uzeti u obzir svoje fizičko zdravlje i kondiciju i visinu, već ako razmišljate o tome, takođe morate biti svesni smrtonosno niskih temperatura, opasnosti od lavina i pada na stene i led.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group