Tokio proglašen za najbolji grad za život

Tokio je na vrhu liste najboljih gradova na svetu sudeći po mišljenju časopisa „Global Finance“. Japanska prestonica završila je ispred Londona, Singapura i Njujorka i završila na prvom mestu na osnovu niza faktora koji se koriste za određivanje grada koji ima najviši kvalitet života.

U proračunima su korišćene brojke smrtnih slučajeva od COVID-19, koje su dalje sabirane sa drugim faktorima kako bi se pokazala važnost ovog grada. Ova metrika je korišćena zajedno sa ekonomskom snagom, istraživanjem i razvojem, kulturnom interakcijom , životnom sredinom, dostupnošću i BDP-om po glavi stanovnika.

Visoki životni standard u Tokiju delimično je bio posledica japanskog odgovora na COVID-19 - koji je podrazumevao zatvaranje granica i odlaganje Olimpijskih igara - dok su drugi gradovi pali odmah sa liste zbog toga kako je pandemija uticala na njih. U prvih 10 gradova bili su Milano (sada 40.), Barselona (38.) i Madrid (35).

COVID-19 je takođe uticao i na ostatak, jer su gradovi Istočne Azije dobro prošli na ovogodišnjoj listi. Seul je na osmom mestu, dok je London propustio prvo mesto zbog nivoa smrtnih slučajeva i infekcija.

Global Finance magazin je takođe među prvih 10 gradova uvrstio Melburn, Frankfurt, Pariz, Berlin i Sidnej.

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group