Ljudi tek sada saznaju zašto njihova slanina ponekad postaje zelena

Da li ste ikada otvorili pakovanje slanine i primetili da ima čudnu, zeleno-plavu boju? Skoro kao da ima iridescentni sjaj? Možda ste požurili da je bacite, misleći da je slanina pokvarena, ali zapravo, postoji vrlo dobar razlog za ovu zelenu nijansu.

Jedna osoba je tražila savet na internetu nakon što je naišla na pakovanje zelene slanine, napisavši na Redditu: "Otvorio sam je jutros, i slanina izgleda nekako zeleno. Ali samo iz određenog ugla, skoro kao da je iridescentna! S leve strane izgleda regularno ružičasto-crveno, boje mesa. Ali onda se nagnem udesno, i ima taj zeleni sjaj."

Pa, kako su drugi korisnici Reddita istakli, ova nijansa je u potpunosti povezana sa procesom konzerviranja. Možda ste primetili da slanina uvek ima prilično dug rok trajanja. To je zbog načina na koji se suši, koristeći mnogo soli i hemikaliju zvanu nitrat.

Prema mesarima iz Tender Belly kompanije, postoje dve vrste sušenja.

Suvo sušenje je tradicionalna metoda, koja podrazumeva trljanje svinjetine solju, začinima i nitratima. Zatim se ostavlja da se suši nedelju dana, pre nego što se ispere i obično stavi u pušnicu ili ostavi da se suši u rerni.

Druga metoda je mokro sušenje.

"Zato što je mokro sušenje mnogo brže od suvog sušenja, postalo je preferirana metoda za mnoge velike komercijalne brendove," objašnjavaju oni. "Većina slanine danas se suši mokrim sušenjem. Sastojci za sušenje kao što su so, šećer, začini, natrijum nitrat i druge hemikalije se mešaju da bi se stvorila salamura u kojoj se slanina natapa ili ubrizgava."

Zelena nijansa koju često možete videti na svojoj slanini formira se zahvaljujući hemijskoj reakciji između nitrata korišćenih za sušenje slanine i proteina zvanog mioglobin, koji se nalazi u svinjetini.

Naravno, važno je napomenuti razliku između normalne zelene nijanse i onoga kako slanina izgleda kada je zaista pokvarena.

Prema Healthline, slanina koja nije pogodna za jelo imaće kiseo miris, promenu boje i osećaće se sluzavo. "Obraćanje pažnje na miris, teksturu i izgled vaše slanine može pomoći da se utvrdi da li je još uvek sveža," objašnjavaju oni. "Kada je pokvarena, karakteristična crvena nijansa vaše slanine može početi da postaje tupa i prelazi u sivu, braon ili zelenkastu boju. Pokvarena slanina može biti i sluzava ili lepljiva, umesto meka i vlažna. Slanina koja ima kiseo miris ili miris truljenja takođe treba biti bačena, jer je to još jedan znak kvarenja."

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group