Mogu li ajkule da osete krv na udaljenosti od 1.5 km?

Od trenutka kada su prvi put gledali film "Potraga za Nemom" i videli kako ajkula Brusa gubi kontrolu kada pomiriše kap Dorine krvi, mnogi ljubitelji filmova su prihvatili Pixarov film kao nepobitnu istinu...

Naučili smo da strašni predatori mogu osetiti krv u mikroskopskim koncentracijama, pri čemu mnogi veruju da mogu da je pomirišu na udaljenosti od jednog ipo kilometra. Bivši NASA inženjer i sadašnji YouTuber Mark Rober takođe je bio pod tim utiskom i rekao je da je želeo da testira ovu teoriju "otkad zna za sebe" - pa je u julu 2019. godine to i učinio.

Četrdesetčetvorogodišnjak se uputio na mesto puno ajkula, 35 kilometara od obale Bahama, kako bi sproveo svoj eksperiment zajedno sa morskim biologom i stručnjakom za ronjenje sa ajkulama, Lukom Tiplom.

Mark je rekao obožavaocima da je smislio "robustan test proceduru" i napravio "NASA opremu" kako bi došao do dna starog stereotipa o tome da ajkule odmah sve ostavljaju čim osete krv. Objasnio je: "Planirao sam da testiram koliko daleko mogu da osete jednu kap krvi u vodi, ali prvo sam želeo dokaz da zapravo više vole krv od bilo kojeg drugog mirisa."

Eksperiment

Da bi to uradio, Mark je postavio četiri surf daske koje su ispuštale po dva litra različite tečnosti - riblje ulje, kravlju krv, morsku vodu i urin. Ove tečnosti su ispuštane u okean tokom jednog sata, dok su Mark i Luk posmatrali iz svog čamca i snimali dronom koliko ajkula će posetiti svaku dasku.

Pokazujući svoj komplikovani uređaj koji je napravio da istovremeno aktivira pumpe, objasnio je da radi pomoću radio signala sa čamca. "Svaka surf daska ima vodootpornu kutiju sa prijemnikom koja takođe sadrži bateriju, prilagođenu ploču i dva Arduina," rekao je izumitelj. "Onda imam daljinski upravljač i čim pritisnem ovo dugme, sve pumpe počinju da rade istovremeno."

Rezultati

Prvih deset minuta prošlo je bez mnogo akcije u blizini bilo koje daske - što je Mark rekao da je prilično umirujuće za ljude koji se brinu o tome da će privući ajkule ako počnu da krvare u okeanu ili se boje da će mokrenje u ronilačkom odelu privući ajkule. "Dosad je prilično zanimljivo, pokazali smo da ako imate ogromnu ranu i krvarite, i postoji ovoliko ajkula unutar 50 metara od vas, one su kao, 'Meh'. Već zanimljiv nalaz, zar ne? Pomislili biste da bi mala količina krvi izazvala ogromno jato, ali to nije slučaj."

Aktivnost je počela da se pojačava nakon 20 minuta, iako se ajkule nisu baš sjatile oko dasaka. Na kraju eksperimenta, tim je otkrio da su četiri ajkule došle da istraže riblje ulje, nijedna nije obratila pažnju na morsku vodu ili urin, ali je daska sa krvlju privukla čak 41 ajkulu.

Mark je nastavio: "Sada kada smo razbili neke mitove o surfovanju i urinu i dokazali da ajkule sigurno preferiraju krv nad bilo čime što smo testirali, pravo pitanje je, koliko je krvi potrebno da ih zainteresuje?"

Faza dva

Za drugu fazu svog složenog testa, Rober je angažovao lokalnog flebotomistu da izvadi svoju krv i krv drugih članova posade umesto da ponovo koristi kravlju. Četiri vreće krvi su zatim pričvršćene na dve daske u sličnom postavu kao u prvom eksperimentu, dok je morska voda ponovo korišćena kao kontrolna grupa.

"Leva daska bi pumpala ljudsku krv polako, jednom kapi u minuti, dok bi desna pumpala krv brzo, u proseku jednu kap na svake četiri sekunde," objasnio je Mark. Napomenuo je da, iako brza pumpa zvuči kao mnogo, to je "40 puta manje" od količine krvi koja je ispuštana tokom prvog eksperimenta.

Nalazi

Diskutujući o svojim nalazima, bivši dizajner proizvoda u Apple kompaniji rekao je: "Tokom jednog sata, nijedna ajkula nije proverila kontrolnu dasku, nijedna ajkula nije proverila dasku sa sporim pumpanjem krvi i tačno nijedna ajkula nije proverila brzu."

"Ovo ni u kom slučaju nije bio savršen eksperiment, ali mislim da je sigurno reći da ako nijedna ajkula nije došla da proveri 15 kapi ljudske krvi u minuti, usred vode puna ajkula, verovatno ćete biti OK sa malom ogrebotinom. Mislim, sigurno neće biti neke vrste hranidbenog ludila sa jednom kapljom krvi od svih ajkula unutar jednog ipo kilometra."

Dakle, evo odgovora - "Potraga za Nemom" ipak nije bila sasvim tačna.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group