Slojevi koji drže Antarktik na mestu sve više otkazuju

Tim naučnika nedavno je startovao sa proučavanjem i traženjem uzroka, pored očiglednih faktora klimatskih promena, za razdvajanje antarktičkih ledenih polica i njihovog lomljenja u ogromne segmente, otkrivajući da je ono što ih zapravo drži zajedno u alarmantno lošem stanju...

Ledene police na Antarktiku poseduju mogućnost obnavljanja prilikom cepanja i pucanja, sudeći prema istraživanju koje je naučni tim zvanično objavio prošle nedelje u PNAS magazinu. Kada se ledene police počnu tanjiti, ledeni lepak, poznatiji kao melanž popunjava pukotine i vezuje ledene sante zajedno. Međutim, kako su NASA naučnici i stručnjaci sa Univerziteta Kalifornije saznali, melanž je podjednako ranjiv pri porastu temperatura i promenama klime, baš kao i led, a kada on konačno popusti nastaje katastrofa.

Naučnici su izveli simulaciju tri scenarija, u kojima su sam led ili melanž pojedinačno, ili oboje istovremeno počeli da se tanje. Dokle god je melanž ostajao netaknut, ledene police su bile u mogućnosti da se oporave, međutim čim je ovo vezivno tkivo ledenih kora počelo da se topi, frakture u ledenoj kori rasle su daleko brže. Problem je u tome što je sam melanž daleko tanji od ledenih polica, kako je glavni autor studije i NASA istraživač, Erik Larour, izjavio u novinskom izdanju, a kada ovaj "lepak" jednom počne da se topi, on doslovno postaje beskoristan bazen bljuzgavice.

Ovo topljenje i pretvaranje u bljuzgavicu, kako su naučnici otkrili, dovoljno je kako bi se objasnile neke od najvećih fraktura ledenih polica nastalih tokom nekoliko proteklih godina. Dodatno, kako temperature nastavljaju da rastu, Antarktik će još manje moći da se osloni na svoje vezivno tkivo između ledenih polica, što će celokupni kontinent, ali i planetu dodatno destabilizovati.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group