Lifestyle - Biz

Imperija trećeg najbogatijeg čoveka na svetu

Kao što verovatno znate, Voren Bafet je treći najbogatiji čovek na svetu, sa bogatstvom od 88.3 milijarde dolara…

Naravno, on nije postao bogat tako što se na sve strane razbacivao i kupovao stvari koje mu nisu potrebne i jedan je od retkih svetskih bogataša koji nemaju ništa što je najskuplje ili unikatno. On je počeo da gradi svoju sadašnju imperiju kada je imao samo jedanaest godina i investirao u berzu. Trenutno, on je direktor Berkshire Hathaway kompanije, a kada biste pogledali njegov spisak troškova za života, nikada ne biste pretpostavili da je milijarder.

Kako on često voli da izjavi u svojim intervjuima, nikada nije imao želju da poseduje vilu u svakom delu sveta, bespotrebne skupe stvari i pet unikatnih automobila. Zapravo, Bafet živi u skromnoj kući u Omahi, koju je kupio davne 1958.godine, po ceni od 31.500 dolara. Bafet takođe vozi i skroman automobil – trenutno, njegov izbor je Cadillac XTS, čija je originalna cena 44.600 dolara, dok je prethodno vozio Cadillac DTS.

Voren Bafet takođe ne troši mnogo novca na tehnologiju, barem kada se radi o mobilnim telefonima, jer i dalje koristi svoj stari model na preklop, i ne poseduje pametni telefon. On nije ljubitelj vrhunskih luksuznih odela, već nosi samo modele kineske proizvodnje sa potpisom Madame Li.

Frizerske usluge plaća osamnaest dolara, a svakog dana jede istu stvar za doručak – posećuje restoran McDonald’s gde troši maksimalno 3 dolara. Bafet takođe često voli da počasti svog drugara Bila Gejtsa obrokom u McDonald’su, ali tada obično plaća kuponima. Da li biste ikada pomsilili da treći najbogatiji čovek sveta uopšte zna šta su kuponi?

Voren Bafet je ljubitelj koka kole, a prema nekim intervjuima, on pije čak pet flašica dnevno. U poređenju sa drugim izvršnim direktorima, Bafet ne provodi mnogo vremena, niti troši mnogo novca na hobije, jer uživa u igranju bridža oko dvanaest sati nedeljno.

Vofen Bafet je strastveni golfer, ali ga nikada nećete videti da igra na ekskluzivnim terenima, u klubovima zatovrenog tipa. Zapravo, on radije igra partiju sa ljiudima koji mu se dopadaju, pa makar i na najjeftinijem terenu koji postoji.

Da nije imao mudar um za investicije, ne bi se sada nalazio na mestu na kom jeste. Kako on tvrdi, da biste zaradili novac, morate ga imati. Na primer, 99 % njegovog bogatstva vezano je za Berkshire Hathaway kompaniju, dok preostalih jedan posto koristi za svoje slobodne investicije.

Najveći deo svog neverovatnog bogatstva, Bafet troši na filantropiju,a od 2000.godine, donirao je više od 46 milijardi dolara. On se 2010.godine udružio sa Bilom i Melindom Gejts kako bi zajedno osnovali The Giving Pledge, inicijativu koja od najbogatijih ljudi sveta traži da većinu svog bogatstva ostave filantropskim organizacijama.

Ove godine, on je donirao još novca fondaciji Bila i Melinde Gejts, tačnije oko 2.6 milijardi dolara u Berkshire Hathaway akcijama. Iste nedelje, on je donirao oko 800 miliona dolara u Berkshire Hathaway akcijama donirao Susan Thompson Buffet Fondaciji, Sherwood Fondaciji, Howard G. Buffet Foundaciji i NoVo Fondaciji.

Bafet planira da svojoj deci ostavi po dve milijarde dolara, dok će ostatak njegovog velikog bogatstva biti doniran u humanitarne svrhe. Jednom je izjavio da on svojoj deci želi da ostavi “dovoljno novca kako bi mogli da urade šta hoće, ali ne dovoljno da mogu da ne rade ništa”.

Kako on kaže, njegov život ne bi mogao biti bolji i srećniji. “Zapravo, moj život bi samo bio lošiji da imam šest ili osam kuća. Imam sve što mi je potrebno, i više od toga mi ne treba, jer zapravo, u jednom momentu, razlika u tome i ne postoji”.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group