Više od 50 zemalja zabranilo upotrebu i trgovinu kriptovalutama

Više od pedeset zemalja širom sveta udarilo je rampu kriptovalutama, sudeći prema izveštajima istraživačke komisije američkog kongresa...

Novembarski izveštaj predstavlja nastavak istraživanja objavljenog 2018. godine, od kada se broj zemalja koje su zabranile kriptovalute značajno povećao, stoji u izvešaju. Od novembra meseca ove godine, još devet zemalja uvelo je potpunu zabranu na kriptovalute, što znači da su u njima potpuno nelegalne. Alžir, Bangladeš, Egipat, Irak, Maroko, Nepal, Katar i Tunis, pridružili su se Kini u zabrani kriptovaluta.

Kina je prva odlučila da zabrani trgovinu kriptovalutama 2017. godine. Ova zemlja proširila je svoju zabranu blokirajući kripto majnovanje ranije ove godine. Još 42 zemlje uvele su implicitne zabrane, stavljajući blokadu na trgovinu kriptovalutama za  zajmodavce, banke i druge finansijske institucije. Zemlje koje su ovo uradile uključuju i Gruziju, Tursku i Saudijsku Arabiju.

Novi izveštaj takođe je otkrio i to da je broj zemalja koje sada podležu kripto poreskim zakonima, kao i zakonima protiv pranja novca i protiv finansiranja terorizma, skočio sa 33, koliko je bilo 2018. godine, na visoke 103 zemlje širom sveta. Sa izuzetkom Bugarske, sve zemlje Evropske Unije, sada poseduju ove regulatorne norme u svojim ustavima.

Sa druge strane, čak 21 zemlja ne poseduje bilo kakvu odredbu zakona protiv pranja novca ili finansiranja terorizma u svojim kriptoindustrijama, uključujući Brazil, Jordan, Pakistan i Kazahstan.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group