Amsterdamska firma za pošumljavanje spalila preko 14.000 hektara šume u Španiji

Amsterdamska kompanija koja se bavi pošumljavanjem, Land Life, izjavila je kako je preduzetnik koji sadi drveće upošljen u njeno ime nenamerno izazvao šumski požar kada je varnica iz bagera zapalila suvu vegetaciju...

Sudeći prema zvaničnoj izjavi datoj medijima, vlasti su odmah alarmirane, ali se vatra nažalost već otrgla kontroli i na svu sreću niko nije povređen. Sudeći prema RTVE mreži, vatra je progutala oko 14.000 hektara šume i dovela do evakuacije 2.000 ljudi. Požar je takođe isekao drumski i železnički saobraćaj između Madrida i Saragose. Holandska kompanija se našla na udaru španske javnosti, priznajući svoju grešku i kritike.

Direktor kompanije Land Life, Francisko Purojl, izjavio je: „Svi u Land Life kompaniji smo duboko pogođeni ovim događajima i nudimo našu punu saradnju lokalnim vlastima. Analiziramo i istražujemo šta je dovelo do požara i šta bi u našem poslovanju trebalo da se promeni. Od početka našeg rada mi suspendujemo sve operacije na površinama u kojima postoji visok rizik od požara. Bezbednost lokalne zajednice i ljudi koji rade u prirodnim staništima naši su prvi prioriteti“.

Kompanija takođe naglašava da su radovi na pošumljavanju izvršeni u okviru lokalnih regulatornih mera i da su praćene sve striktne preventivne mere kako bi se smanjili svi rizici vezani za nastajanje požara u ekstremnim temperaturnim uslovima.

Međutim, Land Life kompanija je već izazvala šumski požar prošlog juna, kada je razbuktala vatra progutala oko dvadeset hektara šume. Međutim, ona nije stala sa radom, a kako je predstavnik Asocijacije agenata za zaštitu prirode u Aragonu izjavio za Heraldo: „Nije dobro što se ovo dogodilo nakon što su oni nastavili sa radom. Vladin predlog bi trebalo da postane norma. Ako vam je rečeno da ne možete raditi sve dok najtopliji delovi dana ne prođu, onda nemojte raditi“.

Land Life je istakao na svojoj zvaničnoj stranici da je zasadio preko šest miliona stabala i spasio preko 6.000 hektara šume, ali da su dva šumska požara koja su nastala u poslednja dva meseca zbrisala preko 14.000 hektara.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group