NASA helikopter na Marsu pokupio čudni svemirski otpad svojim stajnim trapom

Sitni komadi svemirskog otpada prikačili su se na stajni trap NASA Mars Ingenuity helikoptera tokom njegovog poslednjeg leta na ovoj planeti...

Ingenuity Mars Helicopter letelica poslata je na komšijsku planetu uz pomoć Perseverance rovera i dizajnirana je kako bi testirala kontrolisane letove na drugom svetu po prvi put. Marskopter je svoj prvi let kompletirao aprila meseca prošle godine, poletevši i podigavši se tri metra iznad površine Marsa, lebdeći u vazduhu pre nego što je kompletirao jedan krug i sleteo.

Sada, šesnaest meseci nakon pionirskog leta, Ingenuity helikopter poseduje više od trideset uspešnih letova na Marsu. Međutim, na svom trideset i trećem letu, 24.09.2022. godine, sitni predmeti stranog porekla primećeni su na fotografijama i snimku koji je stigao nazad do svemirske agencije.

U klipu podeljenom od strane Američke svemirske agencije moguće je videti nešto što deluje kao tkanina, tanak najlon ili plastika kako lete svuda naokolo pričvršćeni za stajni trap helikoptera. Na kraju deluje kao da je ovaj materijal otpao sa letelice i odleteo dalje.

Iako stručnjaci nisu potpuno sigurni u poreklo ovog otpada, NASA je potvrdila da on nije imao nikakav uticaj na bezbednost Ingenuity helikoptera i da je on uspešno sleteo na tlo. U postu na Twitter platformi, NASA je izjavila: „Nešto je na tvojoj nozi Mars helikoptere. Trenutno možemo videti svemirski otpad koji je završio na sletnoj opremi Ingenuity helikoptera i njegovog poslednjeg i uspešnog trideset i trećeg putovanja."

Na svom zvaničnom sajtu, NASA je dodala: „Otpatci stranih predmeta viđeni su pričvrćeni za jednu od sletnih nogu marskoptera, nakon čega su se otkačili i otišli dalje“.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group