Par iz Engleske pronašao blago ispod svog kuhinjskog poda

Da nam je dinar za svaki članak ovog tipa koji smo napisali...

Dok su se zabavljali renovacijom svog doma, jedan par iz Elerbija u Severnom Jorkširu u Engleskoj, ubo je premiju nakon što su pronašli šolju napunjenu sa 264 zlatna novčića, vredna više od 800.000 dolara ispod svog kuhinjskog poda.

Par je prvobitno pomislio da su naleteli na neke električne kablove na oko 15 centimetara ispod podnih dasaka, ali su nakon dodatnog istraživanja zapravo uvideli da se radi o šolji veličine limenke soka, koja je bila napunjena novčićima koji datiraju iz perioda od 1610. do 1727.godine.

Kada su otkrili svoje blago, kontaktirali su Spink & Son, londonsku aukcijsku kuću, koja ih je potom posetila u njihovom domu kako bi proverila novčiće i ustanovila njihovo poreklo. Kako piše tabloid The Sun, zlatni novčići pripadali su Fernli-Mejsterovima, imućnoj porodici iz Hala u Engleskoj, koji su bili čuveni trgovci. Takođe su otkrili da su kasnije generacije ove porodice bile deo parlamenta i političke scene početkom 18.veka.

Prvobitno, procenjeno je da njihovo novo blago ima vrednost od 231.390 dolara, ali taj broj nije bio baš precizan, jer su oni aukcijski prodati za 852.380 dolara prema pisanju NBC New York. "Ova prodaja bila je unikatna na više načina", izjavio je Gregori Edmund iz aukcijske kuće za The Sun, aludirajući na "priču o novčićima, načinu njihovog otkrivanja i retkoj prilici za njihovu kupovinu". "Sve to zajedno doprinelo je neverovatno energičnom tržištu, koje je kreiralo jednu sasvim novu cenu za pronalazak u Elerbiju".

Jedan od novčića, gvineja Čarlsa II, imao je grešku na sebi - umesto CAROLVS, na njemu je napisano CRAOLVS. Drugi novčić bio je retka škotska edicija. Inače, moramo naglasiti da ovaj par u svom domu živi već deset godina, dok su, sasvim logično, želeli da njihov identitet ostane tajna.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group