Portugal zabranio poslodavcima da zovu radnike posle radnog vremena

Rad od kuće u Portugalu mogao bi dobiti daleko zdraviji balans između života i posla zbog novog zakona koji je odobren od strane parlamenta ove zemlje...

Nova pravila odobrena su prošle nedelje i predstavljaju odgovor na porast rada od kuće kao rezultat pandemije kojoj nikako da se vidi kraj, potvrdila je vladajuća Socijalistička partija Portugala.  Pod novim pravilima, poslodavci mogu snositi posledice zbog kontaktiranja radnika izvan njihovih utvrđenih radnih sati u normalnim uslovima. Kompanije će takođe morati da pomognu prilikom plaćanja troškova radnika od kuće, kao što su uvećani računi za električnu energiju i internet.

Međutim, amandmani portugalskih zakona o radu poseduju svoja ograničenja, jer se neće odnositi na kompanije sa manje od deset zaposlenih. Poslodavcima je takođe zabranjeno da prate svoje zaposlene dok rade od kuće, ali predlog da se uključi takozvano pravo na diskonektovanje, legalno pravo za isključivanje poslovno vezanih poruka i uređaja izvan kancelarijskih sati, odbijen je od strane portugalskog parlamenta.

Kompanije sada moraju učestvovati i u plaćanju izdataka svojih radnika, zbog njihovog prebacivanja na rad od kuće. Ovo uključuje račune za struju i inernet, ali ne i vodu, dok poslodavci mogu otpisati ove cifre kao poslovne troškove. Nova pravila su takođe dobra vest i za sve roditelje čija su deca mala, jer oni sada imaju pravo da rade od kuće bez potrebe da sve organizuju unapred sa svojim poslodavcima, sve dok njihovi mališani ne napune osam godina, preneo je Euronews.

Mere kako bi se ljudi izborili sa usamljenošću takođe su sada uključene u pravilnik rada od kuće, sa kompanijama koje će organizovati lične sastanke makar jednom u dva meseca. Portugalski ministar za rad i socijalna pitanja, Ana Mendez Godinjo, izjavila je tokom veb samit konferencije održane u Lisabonu prošle nedelje: "Pandemija je ubrzala potrebu za regulisanjem svega što je potrebno regulisati. Telework može predstavljati nešto što će potpuno promeniti stvari ukoliko uspemo da iskoristimo prednosti i redukujemo mane".

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group