Pogledajte prvo sletanje Airbus A340 aviona na ledenu pistu Antarktika

Istraživači su ovog meseca uspeli da prizemlje Airbus A340 na Antarktik po prvi put u istoriji...

Ovo je prvi put da je jedan putnički avion veličine A340 modela sleteo na plavi glacijalni led tokom ekspedicije, izneo je pilot, kapetan Karlos Mirpuri, u svom dnevniku. Ovaj neobični let organizovala je kompanija Hi Fly, portugalski boutique avio-prevoznik.

Pionirski let je startovao u osam ujutru, kada je avion krenuo iz Kejp Tauna, nakon čega je putovao 4.640 kilometara do Antarktika i zatim se uputio nazad u Južnoafričku Republiku. Let je trajao po pet sati u oba smera, dok je posada sa putnicima provela po tri sata na svakom kontinentu.

Topografija i atmosfera su ekstremno nepouzdani na ovom zamrznutom kontinentu, koji poseduje svega pedeset sletnih staza i nema zvaničan aerodrom. Piloti su morali biti maksimalno pribrani, posebno zbog činjenice da je sletanje na led veoma komplikovano.

A340 avion bio je težak 190 tona prilikom stizanja na svoju destinaciju, tako da je njegovo sletanje po ledu, osim što je bilo ispunjeno napetošću i adrenalinom, bilo potpuno rizično i nepouzdano. Međutim, Mirpuri je istakao kako je odradio svoj domaći zadatak i dobro proučio sve, tako da je uprkos svojoj težini, ovaj mamut od mašine sa četiri motora, ogromnim viškom snage i veoma velikim dometom, ustvari idealan za njihovu misiju.

Aviokompanija iznajmljena je od strane luksuzne avanturističke organizacije i kampa koji se zove Wolf’s Fang, do čije destinacije put organizuje turistička agencija White Desert. Njen cilj je bio da prebaci putnike, opremu i zalihe do ove udaljene smrznute lokacije, dok je pista na koju je avion sleteo posedovala nešto više žlebova kako bi bila manje klizava za avion prilikom rolanja.

"Uklapanje ove piste sa njenim terenom iz okruženja i beskrajna bela pustinja koja se širi u svim pravcima od nje, može procenu visine učiniti veoma komplikovanom, u najmanju ruku", objasnio je kapetan Mirpuri u svom dnevniku.

Isti A340 avion će, prema planovima, biti korišćen za prevoz turista i naučnika zajedno sa zalihama na Antarktik. Futuristički letovi kao što je ovaj organizovani su od strane brojnih kompanija, dok je prošlog septembra, švedska avio-kompanija OceanSky Cruises startovala sa organizovanjem turističkih putovanja na Severni pol u svojim luksuznim avionima.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group