Adidas predstavio prve biorazgradive patike

Kada vam dosade, samo ih potopite u vodu i one će se razložiti za par minuta...

Adidas je kompanija koja je odlučila da se maksimalno potrudi da zaštiti životnu sredinu. Popularni proizvođač patika odlučio je da napravi biorazgradive patike koje se posle upotrebe mogu potpuno razgraditi i uništiti. Istraživanja su pokazala da se čak i stare patike koje više niko ne može da nosi, često nađu u prirodi, a materijali od kojih su napravljeni razgradjuju se decenijama. To ozbiljno narušava prirodu i životno stanište, ali zahvaljujući ovoj tenhologiji, to može biti samo stvar prošlosti.

Biorazgradive patike su napravljene od posebnog, „veganskog“ materijala koji se može uporediti sa paukovom mrežom. Ovaj materijal je lakan, ali neverovanto otporan, pa se može koristiti u kreiranju tkanina i materijala za patike.

Njegov rok trajanja je 2 godine i posle toga on gubi svoja svojstva. Kreatori patika kažu da su 2 godine sasvim dovoljne za patike i da u tom vremenskom periodu većina ljudi i promeni svoj omiljeni par. Kada im prođe rok, ove pstike se mogu potpuno razgraditi. Adidas nudi poseban dodstak koji se sipa u vodu i tako stvara tečnost koja razgrađuje materijal od kojeg su napravljene patike. Jednostanvo sipajte vodu u lavor, dodajte prašak za razgrađivanje i vaše patike će nestati u roku od par minuta. Vodu zatim prospite u slivnik ili VC šolju,a sebe častite novim parom.

Adidas se nada da će ovaj pristup patikama promeniti budućnost i da će nam omogućiti da dočekamo bolje sutra. Ako ovaj trend zaživi, očekuje se da će i drugi giganti poput Nike-a takođe napraviti svoje prve biorazgradive patike.

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group