Fun - Zanimljivosti

Kineski naučnici otkrili novu vrstu letećeg dinosaurusa

Kineski paleontolozi predstavili su fosilizovan skelet Sinomacrops bondei vrste, novootrkivenog primerka letećeg dinosaurusa koji je prekriven nitima nalik dlakama jezdio primordijalnim šumama…

Klasifikovan kao vrsta pterosaurusa, ovaj mali letač je posedovao okrugle oči i kratku, zdepastu bradu, što automatski vuče poređenje sa predivnim Porgsom iz Star Wars: The Last Jedi naslova. Autor i paleo ilustrator zadužen za kreiranje replike ovog malog stvora, šalio se sa njegovom vrstom, tvrdeći da on i Porg dolaze iz iste.

"Ovo je bio prvi anurognatid pronađen sa punom lobanjom otvorenom prema lateralnom pogledu, omogućujući naučnicima razumevanje evolucionog razvoja ovih vrsta i njihove diverzifikacije. Naučno ime ovog stvorenja, Sinomacrops bondei, preuzeto je iz grčke reči za Kinu, Sino, kombinovane sa rečima za veliko, makro i oči. Istraživači su izabrali Bondei kako bi odali počast paleontologu Nilsu Bondeu, zbog njegovih brojnih doprinosa i inspiracije koju je pružio čitavoj paleontološkoj zajednici."

Čitavi skeleti, kompletirani sa kožom, krznom, pa čak i stomačnim sadržajem pronađeni su na jednom nalazištu. Organizmi su brzo zakopani ispod slojeva vulkanskog pepela, što je stvorilo bezvazdušno okruženje zaslužno za pomoć prilikom konzervacije primeraka i njihovog održavanja u odličnom stanju. Ostatci S. bondei životinja nalaze se u Muzeju paleontologoije u Đinđo, u zapadnom regionu Centralne Kine.

N.Đ.

Izvor: 9GAG

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group