Ogromne kosmičke mreže počele su da rotiraju i za sada niko ne zna zašto

Tim naučnika nedavno je prilikom posmatranja otkrio da se kosmička mreža, neopisivo širok i misteriozni sastav niti koje povezuju daleke galaksije, počela vrteti...

Istraživački rad objavljen početkom nedelje u magazinu Nature Astronomy, potpuno je ostavio bez teksta naučnu zajednicu i astronome, jer predstavlja kosmička vlakna u rotaciji oko njihove centralne ose, nalik ogrmnim bušilicama, dok ovakva rotacija do sada nikada nije zabeležena. Nažalost, ovo je bilo sve što su naučnici uspeli da vide, kako je naveo Space.com. Tim istraživača nema ideju zašto bi ova vlakna, inače najveće strukture u univerzumu, počela okretati i koja bi sila mogla imati dovoljnu snagu kako bi ih pokrenula.

"Za sada nismo zaista sigurni šta izaziva obrtanje na ovoj skali", izjavio je koautor studije, Noam Libeskind, Space.com publikaciji.

Liberskin, kosmolog u nemačkom Leibniz Organization for Astronomy Potsdam institutu, zaključio je da su istraživači donedavno smatrali kako drugačiji skupovi galaksija, koji se okrećeno postepeno oko svojih rubova, predstavljaju najveće rotirajuće objekte u svemiru. Važno je takođe imati na umu da je kretanje sasvim uobičajena pojava kod kosmičkih tela manjih dimenzija, ali za ova neverovatno velika vlakna do sada nisu postojali dokazi rotacije još od velikog praska.

"Kosmička mreža predstavlja strukturu toliko veliku da čitava galaksija naspram nje deluje kao zrno prašine", izjavio je Libeskind. "Ova ogromna vlakna su daleko veća od najvećeg galaktičkog jata."

Pojedine niti se okreću dok druge u mreži ostaju statične, ostavljajući naučnike potpuno bez teksta, čineći otkrivanje mogućih izvora ovih čudnih rotacija kao i njihove uticaje na galaksije daleko težim. Space.com je doduše, izneo svoju teoriju trenutne situacije, navodeći da su filamenti zbog njihovog gravitaconog otpora pokupili i kompresovali sav gas i prašinu u neposrednoj blizini, stvarajući kretanje u svemiru, ali ovo je samo puka pretpostavka koja ide u korst ideji.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group