Samsung želi da kopira moždane funkcije na neuromorfne čipove

Samsung Electronics nedavno je predstavio svoj novi pristup razvoju neuromorfnog inžinjeringa i čipova koji mogu pomoći prilikom oponašanja različitih aktivnosti mozga...

Zamišljen od strane vodećih inžinjera i istraživača kompanije Samsung i Univerziteta Harvard, najnoviji rad objavljen kao Neuromorphic electronics baziran je na kopranju moždanih funkcija. Studija predstavlja kombinovan napor Donhea Hama, njegovog kolege sa Samsung Advanced Institute of Technology odeljenja i profesora na Harvardu - Hongun Parka, Sungoa Hvanga - takođe profesora sa Harvarda, predsednika i izvršnog direktora Samsung SDA odeljenja i bivšeg glavnog čoveka SAIT instituta, zajedno sa Kinam Kimom - potpredsednikom i izvršnim direktorom Samsung Electronics odseka.

Kako rad sugeriše, pojednostavljeno rečeno, kopije moždanih neuronskih konekcija mapiraju se upotrebom niza naprednih nanoelektroda, nakon čega se postavljaju u trodimenzionalne mreže solid-state memorije visoke gustine, po kojoj je Samsung naširoko poznat u svetu računara. Putem ovog pristupa, autori su osmislili memorijski čip koji može približiti unikatne računarske osobine mozga, nalik niskoj potrošnji energije, jednostavnom učenju, adaptiranju na okruženje, autonomiji i spoznaji što je sa dosadašnjom tehnologijom bilo nemoguće.

Prva istraživanja neuromofrnog inžinjeringa krenula su osamdesetih godina i zapravo je od tada bilo potpuno nemoguće oponašati strukturu i moždanu funkciju na silikonskim čipovima, posebno što je u početku malo toga bilo poznato o neuronima i njihovoj povezanosti koja kreira više moždane funkcije. Sada, cilj neuromorfnog inžinjeringa prebacio se na obrnuti inžinjering i umesto da pokušava oponašanje moždanih funkcija, on stvara čipove inspirisane njegovim procesima.

"Vizija koju sada predstavljamo veoma je ambiciozna", izjavio je dr. Ham. "Međutim, rad koji se kreće ka ovakvim herojskim ciljevima pomeraće granice mašinske inteligencije, neuronauke i tehnologije poluprovodnika." Kompanija Samsung je u velikoj prednosti u ovom polju, posebno zbog svog neverovatno bogatog iskustva u proizvodnji čipova, koje će joj bez ikakve sumnje pomoći prilikom razvoja neuromorfnog inžinjeringa i odvesti je u sferu sledeće generacije poluprovodnika veštačke inteligencije.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group