Veliki uticaj masivnih metropola na zemljinu koru

Veliki gradovi bukvalno počinju da tonu pod svojom težinom, uprkos klimatskim promenama koje izazivaju povećanje nivoa mora...

Nova studija objavljena u AGU Advances magazinu, predstavljena je od strane Toma Parsonsa, geofizičara u United States Geological Survey (USGS) agenciji i donosi nam uvid u to da gradovi kao što je San Francisko tonu i po osamdeset milimetara tokom svoje istorije. Ova cifra može biti daleko veća jer naučnik nije ni uračunao infrasturkturu, vozila i ljude.

Ovo su prilično loše vesti, kako za San Francisko, tako i sve druge velike metropole. Istovremeno rizici tonjenja postaju daleko ozbiljniji zbog sverastućeg nivoa vode, tako da u praksi sami gradovi polako tonu ka okeanu. Parsons je otkrio da sleganje tla, postepeno taloženje površine zemlje prema dole, nije toliko beznačajno posebno u gusto naseljenim regionima metropola.

“Kako se globalna populacija polako pomera disproporcionalno prema obalama, ovaj dodatni teret u kombinaciji sa proporcionalnim porastom nivoa okeana i mora, može dovesti do povećanja rizika od poplava”, napisao je Parsons u svom radu.

Gradovi su se toliko izgradili da pojedini kao što je San Francisko, mogu težiti i do 1,6 triliona kilograma, što je sasvim dovoljno kako bi se savio spoljni kameni omotač naše planete, poznatiji kao litosfera. Ovakva nesnosna težina na kraju može bez ikakvih problema promeniti nivelacije planetarnih blokova, velike mase kamenja kreirane tektonskim potresima u zemljinoj kori.

U svom radu, Parsons sugeriše da satelitske ili vazdušne fotografije mogu biti korišćene kako bi se odradila detaljnija analiza zona sklonih poplavama kako se nivo naših voda bude povećavao. Poplave su jedna od najvećih opasnosti vezanih za sleganje zemljišta, kako je Parsons objasnio u svojoj disertaciji.

Sa efektima klimatskih promena u fokusu, priobalni gradovi podležu opasnostima koje ih bez preterivanja mogu potopiti, dok se ovaj rizik povećava njihovim istovremenim tonjenjem u Zemlju.

N.Đ.

Izvor: The Byte

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group