Gejts ulaže preko milion funti u nastavak razvoja muških kontraceptivnih pilula

Suosnivač kompanije Microsoft, Bil Gejts, izrazio je svoju podršku naučnicima koji razvijaju mušku kontraceptivnu pilulu, pružajući njihovom radu moćnu finansijsku pomoć putem Bill & Melinda Gates fondacije...

Radovi na ovom kontraceptivnom sredstvu traju godinama i nastoje da kreiraju lek koji bi muškarci mogli koristiti kako njihova sperma ne bi mogla učiniti žene trudnim. Istraživači sa Univerziteta u Dandiju, predstavljaju samo jednu od brojnih institucija koje pokušavaju da razviju ovakav vid kontracepcije, a njihov rad će sada nastaviti daleko lakšim tokom nakon što je u njega upumpano 1,2 miliona funti, namenjenih upotrebi u naredne dve godine.

Ovi naučnici razvili su minijaturne paralelne sisteme za testiranje, koji koriste brze mikroskope i alate za obradu fotografije, kako bi pratili veoma brzo kretanje spermatozoida na daleko precizniji načn i pomogli da se dokažu efekti svih lekova koji su trenutno dostupni. Gejts je prethodno donirao više od 900.000 dolara, oko 647.000 funti, istom univerzitetu tokom 2018. godine, dok je nova novčana pomoć namenjena daljem radu na ovom veoma važnom zadatku.

Kris Barat, profesor Reproduktivne medicine na Dandi Univerzitetu i njegovoj Školi medicine, izjavio je da je presrećan zbog finansijske injekcije, dodajući: "Nije bilo značajnijih promena u polju muške kontracepcije od razvoja kondoma. Istraživači koji se bave razvojem pilula za muškarce nailaze na različite probleme, uključujući i nedostatak studija koje mogu čvrsto dokazati ključne funkcije koje spermatozoidi sa sobom nose kada izađu iz muškog reproduktivnog dela. Naučnici su takođe naišli i na problem pronalaženja efikasnog sistema koji može ukloniti sve efekte poznatih lekova koji su dostupni."

Za sada, većina kontraceptivnih sredstava usmerena je ka ženama, uključujući pilule i spirale. Brojne žene ispaštaju zbog kontraceptivnih sredstava baziranih na hormonima, dok su spirale opisane kao veoma bolne za postavljanje. Iako je veliki deo posla odrađen, do sada nije bilo zvaničnih i zdravstveno odobrenih kontraceptivnih opcija za muškarce pored kondoma.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group