Formula 1 šampionat menja kvalifikacioini format i uvodi sprint trke

Formula 1 šampionat poseduje svoj trenutni kvalifikacioni sistem zasnovan na vremenima iz tri runde koja eliminušu poslednjih pet vozača iz svake pojedinačno još od 2010 godine…

Sada, čelnici najbržeg cirkusa žele da malo razdrmaju stvari potpuno novim sprint kvalifikacionim formatom, koji će biti postavljen u tri trkačka vikenda tokom ove sezone.

Novi sistem će biti predstavljen sto kilometara dugačkom trkom subotom popodne, u kojoj će se odlučiti startni poredak glavnog događaja. U ovom delu neće biti zahteva za pit stopovima, dok će DRS konstantno biti operativan. Pored toga, kao dodatak odlučivanju startnog poretka za punu trku, prva tri finišera učestvovaće u ovoj sprint trkci sa šampionskim pozicijama koje se postavljaju u sistemu tri boda za prvog, dva za drugog i jedan za trećeg takmičara i njegovu ekipu.

Određene formatske promene vikend trka takođe su kreirane kako bi se uklopile u novi sistem. U petak će se održavati jednočasovni treninzi, kao i obično, ali umesto druge ture od sada postoji kvalifikacioni deo sprinta koji če koristiti iste eliminacione sisteme kao i do sada. Subotom ujutru će se održavati još jedan jednočasovni trening, praćen sprint trkom tokom istog popodneva. Konačno, u nedelju sve ide normalno, sa trkom u punom izdanju zakazanom za poslepodnevne časove.

Kao dodatak vikend formatu, tu su i blage promene u pravilnicima. Parc Ferme period je produžen i sada će važiti od starta kvalifikacija petkom, pa sve do kraja nedeljne trke, iako se ova zabrana pristupa i rada na vozilima neće primenjivati na stvari kao što su vešanja i elementi kočionih sistema. Tu su još i promene kreirane u polju zamene pneumatika. Tokom kvalifikacija održavanih petkom, moguće je koristiti samo mekane gume, za sprint trke timovi mogu upotrebljavati bilo koje po želji, dok u nedeljnom trkačkom delu i dalje moraju biti korišćene dve rezličite vrste pneumatika.

Čitav svet auto trka veoma je uzbuđen i sa nestrpljenjem se isčekuje ishod novog formata, ali kao dugogodišnji obožavaoci Formula 1 takmičenja ne možemo da ne budemo zabrinuti, jer se kao i uvek, sve ovo može pretvoriti u priliku da određeni timovi dominiraju vikendima, pa čak i u većoj meri nego što je to bio slučaj do sada.

N.Đ.

Foto: F1

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group