Ivana ponovo blista!

Srbija je zemlja sporta! Još jedna u nizu medalja za Srbiju ovog leta…

Posle fudbalera, košarkaša, odbojkaša, vaterpolista i brojnih drugih sportista, došao je red i na atletiku... Definitivno je Srbija sportska nacija. Ovakva konstatacija, naročito dobija na značaju kada se ima u vidu činjenica koliko malo se finansijskih sredstava izdvaja za funkcionisanje sporta. Srbija je dobila još jedan povod za veliko slavlje i doček na balkonu skuštine grada. Naša prelepa atletičarka, donela je Srbiji još jednu medalju u nizu. Naime, Ivana Španović je osvojila bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu, koje se održava u glavnom gradu Kine, u Pekingu. Proslavljena srpska atletičarka je uspela da skoči tačno 7.01 metar, što je novi nacionalni rekord. Treba istaći da je američka atletičarka, Bartoleta, uspela da završi kao prva (7,14 metara), dok je Britanka Proktor na kraju skokova bila druga (7,07 metara).

Pre Svetskog prvenstva, Ivana se potajno nadala da može da nadmaši nacionalni record Srbije, što bi bilo dovoljno za jednu od medalja. Bez velike pompe i obećanja, otišla je na daleki put u Peking, gde je u nikad jačoj konkurenciji, uspela da obraduje naciju. Po prvi put, jedna takmičarka iz Srbije je uspela da “preleti” sedam metara!

Ivana Španović je danas dva puta skočila preko sedam metara - oba puta 7,10 metar (u prvoj i poslednjoj seriji finala), ali to joj na kraju nije bilo dovoljno za više od bronzane medalje. Bronzana medalja sija kao zlato, u nikad jačoj konkurenciji pd kad se održavaju Svetska prvenstva u atletici.

Uoči poslednje serije skokova, Ivana je imala rezultat za srebrnu medalju, ali je američka atletičarka, Tijana Bartoleta, uspela da skoči neverovatnih 7,14 metara i osvoji zlatnu medalju. Zaista impresivan skok mlade takmičarke.

Drugo mesto na Svetskom prvenstvu, pripalo je jednoj od glavnih favorite danas, Britanki Šari Proktor, koja je takođe dva puta skakala preko magične granice od sedam metara - 7,07 i 7,01 metar. Taj skok od 7,07 metara joj je doneo srebrnu medalju na kraju. Ivani treba skinuti kapu, jer je jedna od retkih takmičarki koja gotovo na svakom trenutku uspe da se vrati kući sa medaljom.

Između ostalih, Ivani je čestitao ministra sporta Vanja Udovičić, čiju vam čestitku prenosimo:

"Ovo je još jedna u nizu medalja koja potvrđuje da je Ivana u samom atletskom svetskom vrhu i da  svakim takmičenjem pomera svoje granice, a time i nacionalne rekorde. Koliko je veliki uspeh  pobediti sebe kada je najteže i kada se od vas najviše očekuje, znam kao nekadašnji sportista i na  tome joj od srca čestitam. Ponosan sam što sam ministar jednoj takvoj sportistkinji i duboko  verujem da je upravo Ivana ta koja će nas obradovati dugo čekanim olimpijskim sjajem u atletici.  Svaka čast Ivana".

Ovakav istorijski uspeh, samo će poslužiti Ivani kao dodatni motiv i podsticaj za dalje zalaganje i trud. Na ministru je sad da obezbedi još veću podršku za atletičare, kako medalje sa velikih takmičenja ne bi bila iznenađenje, već realnost našeg sporta.

Č.K.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group