Legendarni Valentino Rosi oprašta se od motocikala na kraju ove sezone

Nakon neverovatne karijere koja traje 26 godina, legendarni Valentino Rosi odložiće svoju trkačku opremu krajem ovogodišnjeg šampionata...

Iako ova vest nije došla potpuno neočekivano, ona zatvara poglavlje na dva točka jednog od najvećih šampiona iz ovog sveta, otvarajući mu put prema dugo očekivanoj promeni u karijeri i prelazak na automobilske trke.

Rosi je ovo najavio još na Styrian GP događaju u Austriji, trci u kojoj je po prvi put ikada stao na podijum u klasi od 125 kubika, pre dvadeset i pet godina. Sa druge strane, Rosiju rastanak sa motociklima veoma teško pada, a svoju tugu izrazio je rečima: "Veoma je teško i za mene je ovo krajnje tužan momenat, zbog toga što moram reći i što znam da se sledeće godine neću boriti sa motociklima", izjavio je Rosi medijima. "Trkao sam se na dva točka oko tri decenije i moj život se sledeće godine potpuno menja. Međutim, bilo je predivno, uživao sam u svakom momentu, ovo je bilo maratonsko putovanje i zaista, zaista zabavno."

Poslednja Moto GP titula Valentina Rosija došla je 2009. godine, ali sa devet pokraj svog imena, on je već uspostavio svoj status jednog od najuspešnijih vozača ovog sporta. On je završavao sa podijumima 2014., 2015., i 2016. godine, a sveukupno ih je imao 235 u svojoj karijeri od 1996. godine. Valentino je jedini vozač koji je startovao u preko 400 trka, sa 115 pobeda, od kojih su njih 89 u MotoGP šampionatu.

Iako se italijanski vozač motocikala neće takmičarski boriti sledeće sezone, on će ostati usko povezan sa svojim voljenim sportom. Sledeće godine Valentino Rosi fokusiraće svoju pažnju na kreiranje trkačke ekipe Sky Racing Team VR46.

Međutim, kako se bude udaljavao od dvotočkaša, on će zameniti upravljač motocikla za okrugao volan. Rosi je odavno poznat kao obožavalac auto trka dugi niz godina. Italijan je startovao go-kart trkama i nakon nekoliko Formula 1 testova, pojavile su se glasine da bi on zapravo mogao da napravi šokantnu promenu i pređe u takmičenje jednoseda sa četiri točka.

Na konferenciji za novinare u Austriji, Rosi je izjavio kako želi da se takmiči u Le Mans 24 Hours trkama izdržljivosti, iako je napomenuo da u ovom polju još ništa nije potvrđeno. Bilo kako bilo, u kom god automobilu da završi, Rosi neće to uraditi samo kako bi ostao u formi. "Nikada se ne trkate čisto iz zabave", izjavio je Rosi. "Ukoliko ste pravi vozač vaša trka mora biti jaka i vođena željom za pobedom."

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group