Nole posle velikog preokreta u četvrtfinalu!

Novak Đoković će nastaviti odbranu titule Vimbldona! Njegov duel sa južnoafričkim teniserom Kevinom Andersonom je trajao dva dana, ali je Nole ipak uspeo da pobedi sa 6:7 (6), 6:7 (6), 6:1, 6:4, 7:5, a u četvrtfinalu, najbolji teniser sveta igraće protiv hrvatskog predstavnika Marina Čilića, devetog nosioca na londonskom turniru.

Južnoafrički teniser je uz pomoć razornih servisa u ponedeljak došao do dva seta prednosti, Novak je izjednačio na 6:7(6), 6:7(6), 6:1, 6:4, a onda je, baš kada je bilo najuzbudljivije, mrak na prvom terenu odložio nastavak duela. I danas se strahovalo od kiše zbog koje bi meč ponovo mogao da bude prekinut, a čim su igrači izašli na teren u 14 časova, ona je i počela da pada, pa je Novak u neverici krenuo ka svlačionici, a zatim i Anderson.

Samo Centralni teren ima krov, ali su tu bili zakazani mečevi ženskog singla u četvrtfinalu. Ipak, nakon nešto više od 30 minuta, posle zagrevanja, duel se konačno nastavio. Početak je za 14. igrača sveta bio kao iz snova jer je napravio  čak tri as poena i jednom rutinski sa mreže plasirao lopticu, pa je poveo na startu petog seta. I Novak je takođe svoj servis gem počeo sa as udarcem, a rivala je primoravao da šalje lopticu u aut jačim udarcima, pa je izjednačio bez mnogo problema.

Imao je Novak solidan odgovor na servis protivnika u trećem gemu, a malo je nedostajalo da dođe i do brejk šanse. Južnoafrikanac je okrznuo aut liniju, što se videlo i pri čelendžu, pa je na taj način poveo sa 2:1 u gemovima. Tražio je Novak podršku, jedan poen je ispratio sa visoko podignutim rukama, a novi gem obeležila je najduža razmena udaraca na meču – bilo ih je čak 20. Nije bilo novih prilika za brejk, a pri Andersonovih 4:3, Đoković je uz elegantan viner sa osnovne linije i greške rivala ponovo anulirao prednost. 

U nastavku je Anderson uspeo da servira čak 40. as poen na meču, a šanse da se makar nasluti brejk prilika nije bilo na vidiku, dok je Novak za 5:5 odlično reagovao u malo dužim razmenama, hvatajući protivnika na pogrešnoj nozi i bez vremena za pravu reakciju. Jednom je i vanserijski servis Andersona morao da stane. Vezao je južnoafrikanac dve duple servis greške pri 5:5 u gemovima, pa mu ni čelendž nije pomogao, Novak je došao do 40:15 i uspešno iskoristio prvu brejk šansu bacivši lopticu pravo u noge rivalu.

Kratio je udarce pri servisu za pobedu Novak, a to mu se osvetilo sa prednosti Andersona od 30:0, koji su ubrzo neutralisani dubokim dijagonalama, a meč lopta je obezbeđena  lošom reakcijom južnoafrikanca. Trijumfalno je priveden meč kraju izlaskom na mrežu, što je potpuno razoružalo igrača koji je odigrao najbolji meč u svojoj karijeri.

"Kevin je servirao neverovatno dobro, ovo je jedan od najtežih mečeva na Vimbldonu, možda i karijeri. Ponekad sam bio bespomoćan, bilo je teško ukrotiti njegov servis. Imao sam dva seta zaostatka i uspeo sam da se vratim, neverovatno je zadovoljstvo i znači mi za samopouzdanje. Teško je bilo i zbog vremena, naročito u nastavku. Želim da čestitam Kevinu na neverovatnom meču, i da je on pobedio, bilo bi to zasluženo. Na kraju je dobro što sam morao da igram još koji sat na terenu, bilo je izuzetno teško, ali se na kraju dobro završilo", rekao je Đoković nakon meča.

P.Ć.

Foto: Reuters 

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group