Otkrivamo: koliko će vam novca biti potrebno da popunite album sa sličicama Euro 2024

Euro 2024 je ovde, ljubitelji fudbala su otkazali sve planove kako bi mogli da gledaju sve utakmice, a brojni se spremaju da se zapute prema Hotelu Moskva, gde se tradicionalno obavlja menjaža sličica...

Ukorenjeni u psihi fudbalskih fanova od malih nogu, albumi sa sličicama su obavezni deo svakog većeg takmičenja, bez obzira na to koliko godina imate. Ipak, mnogi tvrde da je ovogodišnja cena albuma i samih sličica previše visoka, te da će vam biti potrebno pravo malo bogatstvo kako biste uspeli da ga popunite.

Od 1970-ih, italijanska kompanija Panini je imala odgovornost za proizvodnju albuma sa sličicama, počevši od Svetskog prvenstva 1970. godine, pre nego što je preuzela ulogu za Evropsko prvenstvo 1976. godine. Svi znamo raspored - svaki tim ima svoje dve strane sa mestima za sličice igrača, kao i odvojenim mestom za oznaku nacionalnog tima. Vrhunska nostalgija i draga sećanja na molbe tati za još jedan paket sličica na povratku s posla.

Međutim, nakon gotovo pola veka obezbeđivanja albuma za evropski turnir, kompanija Panini je zamenjena od strane UEFA na zaprepašćenje mnogih, pa je sada zvanični izdavač kolekcije Topps, koju možda prepoznajete po brendu Merlin koji proizvodi albume sa sličicama za Premier ligu.

Situacija je malo zamršena, jer Topps nije u mogućnosti da obezbedi sličice za sve fudbalere koji učestvuju na Evropskom prvenstvu. To se dešava zbog toga što Panini i dalje zadržava prava i dozvole za neke od najboljih timova u Evropi, uključujući Englesku, Španiju i Nemačku.

Dakle, ako ste lojalni samo Toppsu, nemoguće je zapravo popuniti album za Euro 2024 bez sličica za igrače kao što su Fil Foden, Bukajo Saka i Džon Stouns. Umesto toga, dobićete igrače koji nisu ni u finalnom sastavu, poput Riko Luisa.

Zbog toga će 2024. godina biti skupa, jer Panini izdaje svoj album sa sličicama pod nazivom "England 2024 Tournament Edition" sa sličicama za timove Engleske, Francuske, Nemačke i Italije. Stručnjaci kažu da to znači da nijedan album nije potpuno kompletan, jer Panini takođe uključuje mesta za "legende" poput Emila Heskija, zbog toga što nemaju puna prava, isto kao i Topps.

Jedan superfan albuma sa sličicama je Blazey, koji vodi YouTube kanal Blazey Collects. On je rekao: "Oba proizvođača su promašila poentu, što je zaista razočaravajuće. Ovo bi trebalo da bude najuzbudljivije doba godine za skupljanje. Imate svoje albume, uzbuđeni ste da ih popunite."

S obzirom na to da postoje dva na tržištu, statističari su predvideli da bi moglo koštati 1.000 funti da se popune oba. Govorimo o više od dve hiljade funti zbog sukoba.

U našoj zemlji, situacija izgleda ovako: cena starter pakovanja, koje sadrži album i 24 sličice iznosi 699 dinara, dok je cena jednog pakovanja od 6 sličica 120 dinara. Da biste popunili čitav album, potrebno vam je 708 različitih sličica, što nas dovodi do cifre 14.160 dinara, pod uslovom da ste rođeni pod srećnom zvezdom i ne izvučete nijedan duplikat. U suštini, trebalo bi uračunati oko 20-30 % više pakovanja sa sličicama, što nas dovodi do cifre od oko 17.700 dinara za popunjavanje čitavog albuma.

Naravno, na različitim internet prodavnicama moguće je pronaći kompletne setove sličica i album, a opcija na koju smo mi naišli koštala je 27.500 dinara, a verovali ili ne, nije bila dostupna za kupovinu u vreme pisanja članka, jer ju je neko već pazario.

U svakom slučaju, ko voli nek izvoli...

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group