Paolo Maldini - Neponovljivi vođa i jedan od najboljih igrača svih vremena

Više slika

Više slika

Paolo Maldini je jednom prilikom bio brutalno šutiran i udaran čitavu utakmicu od strane Juventusovih igrača, ali je legenda italijanskog i svetskog fudbala sve to podnela kao da se apsolutno ništa ne dešava...

Nekada, kada su igrači bili moćni kako tehnički tako i fizički, ikona milanske ekipe predstavljao je jednog od najboljih defanzivaca svoje generacije i stub odbrane Rosonera četvrt veka. On je tokom trinaest sezona u FK Milanu bio kapiten i predvodio svoj tim kao pravi primer srčanosti i liderstva, ulećući u duele kao pijanac u kafansku tuču ne mareći za svoje telo kada je u pitanju njegov tim.

Kako li bi danas ove zvezdice mogle da se izbore sa pravim fudbalerima koji su kosili svetske travnjake, ostaje pitanje, ali ono što niko od poznavalaca fudbala nije često viđao jeste da upravo Maldini bude glavna meta suprotne ekipe. Marta meseca 2004. godine, Juventus je upravo Maldinija markirao kao najopasnijeg čoveka na terenu i ono što se na meču ovih rivala dogodilo stvorilo je fascinantne prizore koji su ušli u istoriju.

Milan je poveo golom Šefčenka i delovao je kao tim koji ima punu kontrolu nad utakmicom, prebacujući loptu, kako nam je svima dobro znano tada i voljeno u Italiji, nazad na svoju polovinu, poigravajući se živcima rivala. Naravno u to vreme, postava Juventusa nije imala previše živaca kada biste ih linijski vezali zajedno, tako da su igrači krenuli da vrše surovi visoki presing kako bi stigli do izjednačenja. Lilijan Tram je u duelu sa Maldinijem žestoko poslao defanzivca Milana na zemlju, zbog čega je sviran faul.

Nakon što je veštinama Klarensa Sedorfa, Milan stigao do prednosti od 3:0, besni Argentinac Mauro Kamonarezi zaleteo se na Maldinija, koji je bio sa loptom u kontri, pokosivši ga karate potezom sa leđa. Nakon ovog žestokog starta, Maldini se nije valjao po terenu, uticao na sudije i vrištao kao devojčica, već ustao kao pravi muškarac kao da se ništa nije dogodilo i nastavio nazad ka mestu odakle će biti izveden slobodni udarac.

Kamonarezi je zbog ovog starta požuteo odlukom neprikosnovenog Pjerluiđi Koline, dok je kapitenčina Milana polako krenuo da se udaljava posmatrajući oštro svog neprijatelja koji je protestovao. Milan je ovu utakmicu dobio sa tri prema jedan i osvojio titulu Serije A nekoliko meseci kasnije. Oni su iste godine osvojili i Ligu Šampiona prolazeći upravo Juventus u finalu i tesnoj utakmici rešenoj penalima.

Svi obožavaoci fudbala reaguju ponovo na ovaj snimak i danas brojni tvrde da igrači koji trčkaraju terenima u drugoj deceniji dvehiljaditih, uz par izuzetaka možda, nikada ne bi mogli da izdrže ovakve duele i žestinu fudbala koji više nažalost ne postoji. Maldini se penzionisao 2007. godine, finiširajući karijeru sa punim regalima pehara i titula, osvojivši dvadeset i šest trofeja u okviru 902 nastupa za milanski klub i 126 reprezentativnih utakmica.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group