Vožnja - Automobili

Automobil štuca – mogući uzroci

Nije retko da vozači primete da im automobil gubi snagu...

Kada osetite da auto neće da „povuče“ i da gubi snagu kada ne treba, onda to može biti jako neprijatan osećaj. Tada vam svašta prolazi kroz glavu i obično svi mislimo da je to kraj i da je motor gotov. međutim, gubljenje snage ili „štucanje“ kako mi to žargonski kažemo, ne mora da znači da je autombil u kritičnom stanju i da ima skupocen kvar.

Zato ćemo vam skrenuti pažnju na nekoliko mogućih kvarova i uzroka koji mogu dovesti do ove pojave i nepravilnosti u radu motora.

Vazdušni filter

Ako vozite pretežno u gradu, onda je jako moguće da se vaš vazdušni filter jako brzo prlja. Filter ima funkciju da pročisti vazduh koji dolazi do motora i da tako spreči ulaženje nečistoća u komore motora. Ali kada se filter zaprlja, vazduh teško prolazi i može dovesti do „gušenja“ motora zbog kojeg on štuca i gubi snagu.

Sajla gasa

Kod starijih autombila, sajla gasa može takođe biti problem, naročito ako auto gubi snagu na uzbrdici. Često se dešava da se sajla olabavi ili da oslabi.

Katalizator i lamba sonda

Katalizator je filter koji pričvršćuje izduvne gasove, a lambda sonda predstavlja senzor koji vrši različita merenja u automobilu: Kada se katalizator zapuši, izduvni gasovi teže izlaze, što dovodi do težeg rada motora, ali i lošeg rada lamba sonde koja može slati pogrešne signale u kompjuter vozila.

Ovo su samo neki od najčešćih uzroka koji dovode do ovog problema, ali to ne znači da vaš automobil boluje od ovih boljki.Ako želite da se uverite šta je tačno problem, posetite vašeg mehaničara i on će vam brzo reći o čemu je reč.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group