Znate li zašto Meksiko uvek ima žuti odsjaj u holivudskim filmovima?

Ako ne gledate puno filmova i serija, možda će vam naš naslov delovati zbunjujuće, ali ako ste ljubitelj ovog vida zabave, verovatno ste se makar jednom zapitali zašto reditelji osećaju potrebu da dodaju žućkasti odsjaj kada su scene smeštene u Meksiku.

Potrebno je mnogo toga da se napravi film ili TV emisija, to je jasno. Da bi stvari funkcionisale, mora se mnogo toga poklopiti i često je potrebno mnogo ljudi da se stvari pokrenu čak i da bi se proizvelo nešto prihvatljivo. Neke od najboljih stvari u dobroj TV emisiji ili filmu su stvari koje prolaze nezapaženo, ali imaju svrhu. Neki korisnici društvenih medija počeli su da raspravljaju o jednoj od tih ključnih stvari, stvarajući atmosferu za određenu postavku.

Konkretnije, kada se bilo šta snima u Meksiku, ili drugim toplim klimama, odsjaj na ekranu često prelazi u žutu boju. To može biti posebno istinito kada je scena obično postavljena na nekom drugom mestu u Americi.

Ali zašto je to tako?

Pa, postoji mnogo mogućih razloga, ali opšti konsenzus još uvek nije u potpunosti postignut. Prema web sajtu TV Tropes, razlog za promenu odsjaja je vrlo jednostavan i predstavlja želju za naglašavanjem primetno toplije scene. Žuti odsjaj se takođe može primeniti na mestima poput pustinje.

Pored toga, to može pomoći i u stvaranju suprotnosti između dva lokaliteta, pri čemu scena sa žutim odsjajem deluje "staromodnije". Međutim, prema ovom sajtu, to se takođe može koristiti za stvaranje negativne slike o području.

"Žuta boja posebno može izazvati osećaje bolesti i žutice, pa ovo može imati dodatni efekat da nova scena izgleda siromašno, prljavo, zamazano i zagađeno, posebno ako se kontrastne scene postavljene u hladnijim lokacijama boje prirodno ili sa hladnijim tonovima," rekao je web sajt.

Ova potencijalno negativna slika je takođe kritikovana i prema navodima, koristi se kao način na koji zapadnjaci stvaraju "rasističke" slike o stranim zemljama, prema izveštaju Matador Network. Poslovni analitičar iz Kalifornije čija je porodica iz Indije, Pakistana i Avganistana, razgovarao je sa Elizabet Šerman i rekao da oni koji koriste žuti odsjaj često igraju na stereotipe.

Analitičar, koji se spominje kao Sulimon, rekao je: "To je uznemirujuće. To ide ruku pod ruku sa time kako rasistički zapadnjaci doživljavaju ova mesta i ljude, posebno kada razmišljate o tome koliko su kulture ovih zemalja zapravo žive i šarene. Primena ovih filtera igra na stereotipe o tim mestima i ljudima koji tamo žive."

Dakle, razlog može biti protumačen kao jednostavan, da ne kažemo prost, pokušaj prikazivanja razlika u temperaturi ili lokaciji, ili kao pokušaj da se prikaže negativna slika o drugim, naizgled uvek siromašnijim, državama.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group