Astronomi kreiraju teleskop koji može utabati put ka Alfa Kentauri

Pre nekoliko dana odobrena su sredstva za izgradnju teleskopa koji će posedovati kapacitet za otkrivanje da li u Alfa Kentauri sistemu, nama najbližem planetarnom sistemu, postoje planete nalik Zemlji, koje se nalaze u nastanjivim zonama...

Iako se na kraju ovaj teleskop može iskoristiti za proučavanje nekoliko drugih zvezda takođe, gotovo čitava vrednost ovog projekta oslanja se na to što astronomi mogu naučiti o samo dve posebne zvezde, dok su njegovi troškovi oko hiljadu puta manji u poređenju sa ostalim naprednim teleskopima.

Svega nekoliko zvezda je dovoljno blizu kako bi slanje svemirskih sondi ka njima u ljudskom veku bilo iole moguće. "Ovi sistemi poseduju planete ka kojima bi ljudi mogli napraviti prve korake u svojim međuzvezdanim putovanjima upotrebom futurističkih, robotizovanih sondi koje razvijaju velike brzine", izjavio je profesor Pete Klupar. "Razmotrio sam nekoliko stotina najbližih zvezda, za koje smatramo da poseduju sisteme sa kamenim planetama nalik našoj, u orbitama na savršenoj udaljenosti kako bi postojanje vodenih površina na njima bilo moguće."

Naučnici su do sada već pronašli planete u orbitama crvenih patuljaka u sazvežđu Kentauri i jednu superzemlju oko Bernardove zvezde, ali do sada nisu imali previše sreće sa onim zvezdama koje su nešto sličnije našem suncu, uz samo jedan izuzetak. Kao veoma slične zvezde našem Suncu po iluminaciji, Alfa Kentauri A i B prilično su interesantna kosmička tela, ali za sada nije poznato ni to da li uopšte poseduju planete koje se mogu proučavati.

Postojeće metode za pronalaženje planeta iznenađujuće su loše za njihovo otkrivanje u nastanjivoj zoni oko ovih zvezda sličnih Suncu, tako da je profesor sa Sidnejskog Univerziteta, Piter Tuthil, odlučio da se opredeli za nešto potpuno drugačije.

Lansiranje instrumenata u svemir, posebno onih koji su osetljivi kao teleskopi, predstavlja veoma skupu opciju, tako da neobičan pristup ovom problemu predstavlja traganje za multifunkcionalnošću. Tuthil međutim gradi nešto što on naziva skalpelom, radije nego švajcarskim vojnim nožem, upotrebom sredstava koja su mu omogućili Breaktrough Institut i Vlada Australije, sa planiranim lansiranjem u svemir tokom 2023. godine.

Namena TOLIMAN teleskopa biće ograničena na potragu za planetama u svetlim binarnim zvezdanim sistemima, posebno onim u kojima su zvezde slične osvetljenosti, tako da je ovaj par zvezda savršen kandidat za njegove mogućnosti i nalaze se u našem najbližem komšiluku, na svega 4,3 svetlosnih godina udaljenosti.

TOLIMAN teleskop dobio je ime po drevnoj arapskoj reči za Alfa Kentauri galaksiju i koristiće svoje sočivo nalik zenici kako bi kreirao kompleksne obrasce radi omogućavanja preciznog merenja i lokacije zvezde, odnosno astrometrije.

Ovaj teleskop može detektovati mimalne pokrete u poziciji zvezda kao rezultat uzajamnog povlačenja sa bilo kojim potencijalnim orbitirajućim planetama. Ovo je slična ideja metodu merenja radijalne brzine, uz čiju je pomoć do sada otkriveno mnogo planeta izvan našeg sunčevog sistema, ali je istovremeno daleko osetljivije merno telo na kraćim razdaljinama, u astronomskom smislu, omogućujući detekciju svetlijih planeta dalje od njihovih zvezda.

Na nesreću, astronometrija ne samo što gubi kapacitete daleko brže sa razdaljinom od merenja radijalne brzine, već takođe zahteva i referentni okvir. Gaia svemirski teleskop koristi udaljene zvezde iz pozadine kao referencu, ali za ovakvo merenje potreban je teleskop najmanje jednog metra širine. Da bi se nešto tako veliko i osetljivo postavilo u zemljinu orbitu, potrebno je izdvojiti milijarde dolara. Umesto toga, TOLIMAN teleskop biće dosta manji, ali će koristiti dve zvezde Alfe Kentauri kao referentne okvire jedne prema drugoj.

Planete približne zemljinoj masi na nastanjivim udaljenostima od bilo koje pomenute zvezde učiniće da se ona njiše u svojoj orbiti u poređenju sa njenim pratiocem. Kako Tuthil sam priznaje, najveći problem jeste to što mi verovatno nećemo moći da zaključimo koja se od ove dve zvezde njiše, a koja je stabilna u svojoj orbiti, odnosno, koja od njih dolazi u pratnji planete.

Bilo kako bilo, Alfa Kentauri A i B zvezde dovoljno su slične u masi i osvetljenju da se period orbite njihovih nastanjivih zona preklapaju. Otkrivanje planeta oko bilo koje od ove dve zvezde podržaće buduće projekte sa zemlje, ali i možda neke koji će se uputiti direktno tamo kako bi izvidili stvari.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group