Jupiter u ponedeljak najbliži Zemlji u poslednjih 60 godina i vidljiv golim okom

Jupiter jeste najveća planeta u našem sunčevom sistemu i to u značajnoj meri, ali daljina ovog gasnog džina znači da ga mi za Zemlji možemo veoma retko videti golim okom...

Međutim, kako NASA izveštava, Jupiter će se uskoro naći najbliže našem domu u poslednjih šezdeset godina. Američka svemirska agencija tvrdi da će Jupiter orbitirati na 590.629.248 kilometara udaljenosti od Zemlje u ponedeljak 26. septembra, što će ujedno biti najbliža orbita od 1963. godine.

Ovo je značajno bliže od 965.606.400 miliona kilometra koliko deli ove dve unikatno predivne i raznobojne planete. Jupiter će moći sa lakoćom da se primeti na noćnom nebu zahvaljujući poziciji sunca u vreme kada bude prišao najbliže našoj planeti.

Astrofizičar iz NASA Marshall Space Flight Center ustanove, Adam Kobelski, objasnio je: „Pored našeg Meseca, Jupiter će biti jedna od, ako ne i najveća kosmička pojava na noćnom nebu“. Razlog ovome zasniva se na činjenici da će sunce biti postavljeno na zapadu u isto vreme kada se Jupiter bude podizao na istočnom nebu, što znači da će biti direkno jedno nasuprot drugog.

Stoga, svi koji žele da se dive ovom prelepom prizoru, trebalo bi da gledaju ka istočnom horizontu sledećeg ponedeljka, gde će svetli i relativno vidljivi Jupiter stajati na nebu. Ukoliko sve bude u idealnim uslovima, ljudi će biti u mogućnosti da vide ovog gasnog džina golim okom tokom tog vremena, mada dr Kobelski navodi da će nam obični dvogledi omogućiti daleko detaljniji uvid u njegovu lepotu.

Kako je astronom dodao: „Sa dvogledima biće vidljiv najmanje centralni eliptički disk planete sa tri ili četiri Galijeva satelita na našem nebu. U ovom slučaju važno je zapamtiti da je Galilejo Galilej posmatrao ove mesece uz pomoć optike iz sedamnaestog veka“.

Galijevi sateliti su najveći Jupiterovi meseci – Io, Evropa, Ganimed i Kalisto. Teleskop od deset centimetara ili nešto veći više je nego dovoljan kako bi omogućio najčistiji mogući pogled na planetu, sa dodatkom zelenog i plavog filtera koji će zagarantovati najbolju sliku Jupiterove velike crvene pege i uvijanje njegovih masivnih oblačnih slojeva.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group