Naučna fantastika uživo – sunce više neće izlaziti na istoku

Iako deluje kao naslov iz naučnofantastičnih filmova, ovakav prirodni fenomen je ipak moguć u praksi...

Naučnici su poslednjih godina istraživali ovaj fenomen, koji je blisko povezan sa polovima magnetnog polja Zemlje. Naime, prema njihovom zapažanju, polovi magnetnog polja Zemlje menjaju se na svakih 100.000 godina, što može da promeni smer kretanja planete. Naučnici upozoravaju da je sada taj period postao kraći i da se promene mogu očekivati u narednih 1.000 godina.

Takva pojava nije novost u astronomiji, gde se već proučava smer kretanja planeta u kosmosu. Astronomi su već uočili jedinstveni fenomen kretanja planeta u suprotnom smeru i nazvali ga "Retrograde Motion". Iako redak fenomen, u praksi je zabeležen u više slučajeva i može se reći da se takve pojave mogu očekivati i u budućnosti.

Većina naučnika tvrdi da će ovaj prirodni fenomen u jednom trenutku zahvatiti sve planete Sunčevog sistema, makar jedanput, i da je Zemlja samo jedna od njih. Zato se naučna javnost nije iznenadila što je Evropska svemirska agencija (ESA), na osnovu otkrića Američke svemirske agencije (NASA), ozbiljno upozorila žitelje naše planete da će se usled preobražaja Zemljinog magnetnog polja jednoga dana Sunce pojaviti sa zapada. Takav scenario uslovljava da se astronauti moraju ozbiljno pozabaviti ovim pitanjem u budućnosti i efektima koje će imati na stanovnike Zemlje. Zavisnici od teorija katastrofa, ovo naučno upozorenje odmah su plasirali kao novi „smak svieta”. Ali prema informacijama naučnika, do njega svakako neće doći. Dovoljno je da čovečanstvo bude spremno u slučaju da dođe do pomeranja magnetnog polja, uvereni su naučnici.

Specijalizovani američki naučni časopis „Live science” tvrdi da Zemljino magnetno polje nije više jako, kao što je nekada bilo, već je desetostruko slabije nego proteklih godina, a njegovo slabljenje je ubrzano poslednjih šest meseci. Razloge za takvu prirodnu neravnotežu treba tražiti u globalnom zagađenju i uticaju na oznski omotač Zemlje.

Zna se da je Zemljino magnetno polje kružni omotač, koji štiti Zemlju od solarnih oluja i štetnih kosmičkih udara, kao i od promena u magnetnom polju. Jednom narušeno, ono ozbiljno utiče i na ostale prirodne fenomene na Zemlji.

Da će biti preokreta na Zemljinom magnetnom polju potvrdila je i ESA, koja prati ove promene od novembra 2002. godine. Na godišnjem nivou, izbacuju se izveštaji o promenama koje su učinjene i predviđanja za budućnost.

„Poznato je da se polovi magnetnog polja Zemlje menjaju otprilike svakih 100.000 godina. Ali, sada je otkriveno da se period promene magnetnog polja Zemlje višestruko ubrzao. Prirodno je da se taj period promene smanjuje za pet odsto svakih 100 godina, međutim, novi naučni podaci potvrđuju da se taj procenat sada ostvaruje za svega deset godina, što upozorava na velike kosmičke neprilike u bliskoj budućnosti”, rekao je Keli Dikerson, naučnik i novinar magazina „Live science”.

Kakve će sve efekte prouzrokovati ovakva promena, ostaje da se vidi. Jedno je sigurno, Zemlja kakvu znamo više neće biti ista...

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group