Naučnici detektovali planetarni sistem na najmanjoj udaljenosti od Zemlje

Astronomi sa MIT-a otkrili su novi zvezdani sistem na svega trideset i tri svetlosne godine od Zemlje, što ga čini najbližim poznatim multiplanetarnim solarnim sistemom našoj planeti...

Ovaj multiplanetarni sistem poseduje dve terestrijalne planete koje orbitiraju oko M patuljka, nazvanog HD 260655. Iako ove dve planete deluju slično našoj Zemlji, astronomi su potvrdili da one najverovatnije nisu naseljive zbog temperatura koje su previsoke kako bi se održala voda u tečnom stanju na njihovim površinama.

Naučnici su potvrdili da je površina unutrašnje planete zagrejana do 436 stepeni Celzijusa, dok se planeta u spoljnoj orbiti krčka na 286 stepeni celzijisa. Mišel Kunimoto, koji je na postdoktorskim studijama na Kavli institutu za astrofiziku i svemirska istraživanja, kao jedan od vodećih naučnika ispred ovog istraživanja, izjavio je: „Smatramo da je opseg ovih planeta van nastanjive zone u pojasu previše vrelom kako bi se voda u tečnom stanju održala na površini“.

Međutim, ovo otkriće i dalje predstavlja glavnu pobedu za astronome koji sada mogu iz blizine proučavati karakteristike obe planete i njihove atmosfere. Unutrašnja planeta, nazvana HD 260655b, orbitira oko svoje zvezde svakih 2,8 dana i oko 1,2 puta je veća od Zemlje, ali je ujedno njena gustina veća. Sa druge strane, planeta HD 260655c orbitira oko zvezde svakih 5,7 dana i 1,5 puta je veća od naše, ali poseduje manju gustinu.

Kunimoto je dodao: „Obe planete u ovom sistemu se mogu smatrati među najboljim metama za atmosferska istraživanja zbog svetlosti njihove zvezde. Da li je promenjivo bogata atmosfera oko ovih planeta? I, da li se tamo nalaze znaci vode ili vrsta baziranih na ugljeniku? Ove planete su fantastični test primerci za ovakva istraživanja“.

Postoji mogućnost otkrivanja još više ovakvih planetarnih sistema jer brojni poseduju pet ili šest planeta koji se uglavnom nalaze oko malih zvezda.

Novi planetarni sistem prvobitno je otkriven od strane NASA Tranzitnog egzoplanetnog pretraživačkog satelita, koji je predstavljao vodeću MIT misiju, posebno dizajniranu za posmatranje najbližih i najsvetlijih zvezda. Sistem je odgovoran za detektovanje periodičnih padova u iluminaciji HD 260655, što indicira da planeta prolazi ispred zvezde.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group