Naučnici otkrili davno izgubljeno ostrvo bogato retkim mineralima

Potonulo ostrvo uz obalu Brazila izazvalo je kontroverze oko toga ko može da ga prisvoji...

Naučnici su pronašli podvodnu planinu poznatu kao Rio Grande Rise, oko 1200 kilometara od obale Brazila. "Potonulo ostrvo" je podvodna planina koja se uzdiže više od okolnog morskog dna. Naime, otkriveno je da je podvodna planina verovatno nekada izranjala iznad površine i bila bujno tropsko ostrvo otprilike veličine Islanda. Godine 2018, naučnici su primetili da se na dubini od 650 metara nalaze naslage crvene gline, što nije mineral koji bi se tipično očekivao na tom mestu. Morski geolog Bramli Murton rekao je za Eos: "Crvenu glinu jednostavno ne nalazite na morskom dnu."

Dalja istraživanja su pokazala da ostrvo potiče iz perioda pre oko 80 miliona godina, iz krede, kada su dinosaurusi još uvek hodali Zemljom. Ostrvo je nastalo usled erupcije vulkana, pre nego što je zaplivalo ka zapadu i ponovo potonulo ispod okeana. 40 miliona godina kasnije, nova erupcija dovela je do naslaga koje su pronađene.

Među njima su bogate naslage retkih zemnih minerala kao što su kobalt, litijum, nikl i telurijum. Ovi elementi imaju širok spektar industrijskih primena, uključujući upotrebu u punjivim baterijama kao što su one u računarima, električnim vozilima i pametnim telefonima. Drugim rečima, možda nije doslovno zlatni rudnik, ali figurativno svakako jeste.

Ovo je odmah postavilo pitanja o tome ko ima kontrolu i vlasništvo nad prirodnim resursima na tom mestu. Brazil je izrazio svoj zahtev, ali problem je što se ostrvo nalazi van jurisdikcije koju može da prisvoji u međunarodnim vodama.

Međutim, postojao je način za Brazil da prisvoji resurse, tako što bi dokazao da područje deli geološke sličnosti sa zemljom te da je deo brazilskog 'kontinentalnog grebena'. Luiđi Žovane, profesor na okeanografskom institutu Univerziteta u Sao Paolu, rekao je: "Naše istraživanje i analiza omogućili su nam da utvrdimo da je to zaista bilo ostrvo, i ono što se sada raspravlja je da li se područje može uključiti u pravno priznati kontinentalni greben Brazila."

Naravno, postoje i pitanja o uticaju koji bi ekstrakcija minerala imala. Žovane je nastavio: "Da bismo znali da li se resursi mogu održivo ekstrakovati sa morskog dna, potrebno je analizirati održivost i uticaje ove ekstrakcije. Kada intervenišete u nekom području, morate znati kako će to uticati na životinje, gljive i korale, i razumeti uticaj koji ćete imati na kumulativne procese."

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group