Otkrivene potencijalno smrtonosne 'vampirske' bakterije sa žudnjom za ljudskom krvlju

Naučnici su otkrili potencijalno smrtonosne bakterije koje imaju nezasitnu žeđ za ljudskom krvlju...

 Ove infektivne organizme privlači krv na sličan način kao ajkule. Ovaj novootkriven fenomen, nazvan "bakterijski vampirizam", uključuje bakterije, uključujući E. coli, koje traže i hrane se ljudskom krvlju.

Istraživači veruju da njihova otkrića mogu poboljšati zdravlje i živote osoba koje pate od inflamatornih bolesti creva. Studija, koju je vodio tim sa Državnog univerziteta Vašington (WSU), otkrila je da su ove bakterije privučene serumom, tečnim delom krvi bogatim hranljivim materijama koje mogu konzumirati kao hranu.

Profesor Arden Bejlink, koautor studije sa WSU, upozorio je: "Bakterije koje inficiraju krvotok mogu biti smrtonosne. Saznali smo da neke od bakterija koje najčešće uzrokuju infekcije krvotoka zapravo osećaju hemikaliju u ljudskoj krvi i kreću se prema njoj."

Profesor Bejlink i autorka studije Sijena Glen identifikovali su najmanje tri vrste bakterija - Salmonella enterica, Escherichia coli ili E. coli i Citrobacter koseri - koje su privučene ljudskim serumom.

Stručnjaci su izjavili da su određene bakterije vodeći ubica za one koji se bore sa inflamatornim bolestima creva (IBD), koje pogađaju otprilike jedan posto ljudi. Oboleli od IBD često imaju krvarenje iz creva, što stvara savršene uslove za ove bakterije da uđu u krvotok.

Naučnici, uključujući prof. Bejlinka, razvili su sofisticiranu postavku mikroskopa nazvanu Chemosensory Injection Rig Assay kako bi simulirali krvarenje iz creva. Ubrizgavali su male količine ljudskog seruma i posmatrali sa divljenjem kako bakterije hrle ka njemu za manje od šezdeset sekundi.

Studijski tim je otkrio da Salmonella ima lukav proteinski receptor poznat kao Tsr, koji omogućava bakterijama da se usmere i kreću prema serumu. Koristeći protein kristalografiju, čak su uspeli da špijuniraju atome ovog proteina dok se mešaju sa serinom.

Serin, hemikalija u krvi, mogla bi biti ta koju ove bakterije otkrivaju i konzumiraju. Doktorandkinja sa WSU, Sijena Glen, izjavila je: "Učeći kako ove bakterije mogu otkriti izvore krvi, u budućnosti bismo mogli razviti nove lekove koji blokiraju ovu sposobnost." Dodala je: "Ovi lekovi bi mogli poboljšati živote i zdravlje ljudi sa IBD koji su u visokom riziku od infekcija krvotoka."

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group